Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västsvenska Swedish Algae Factory får 17 MSEK för att skala upp produktionen

Publicerad: Uppdaterad:
Alger under produktion. Nu ska Swedish Algae Factory skala upp genom 17 MSEK från EU:s LIFE program. Bild: Swedish Algae Factory

Västsvenska företaget Swedish Algae Factory tilldelas nära 17 MSEK från EU:s LIFE program. Pengarna ska nu användas till en uppskalning av materialutvinningen från alger. Något som kan nyttjas för att öka effektiviteten hos solceller och skapa miljövinster.

Swedish Algae Factory’s innovation ökar effekten hos solpaneler genom att använda skalet från kiselalgen. Den mikroskopiska och nanoporösa kiselalgens skal är naturligt designat genom 100 miljoner års evolution. En utveckling som gjort kiselalgen extra effektiv för infångning av synligt ljus och blockering av UV-ljus. Detta gör algskalmaterialet perfekt att användas för att öka effektiviteten hos exempelvis solpaneler.

Produktionen av materialet ska nu genom EU-bidraget skalas upp till ton. Material ska sedan användas i tester hos solcellskunder för att se materialets effektivitetshöjande förmåga.

 - Ett erhållande av detta bidrag från EU är en hedrande kvalitetsstämpel på samhällsnyttan vår verksamhet kan bidra med. Nu ser vi fram emot att fortsätta skala upp vår verksamhet, delvis med hjälp av detta bidrag, säger Sofie Allert, VD för Swedish Algae Factory.

En produktion som skapar både miljövinster och fiskfoder

Vid produktionen av kiselalgerna uppstår en rad naturliga miljövinster. Swedish Algae Factory odlar kiselalgerna på näringsrikt vatten från en närliggande fiskodling. Detta bidrar både till en reducering av övergödningsproblematiken och koldioxidreduktion. Men även till en viktig återvinning av de livsnödvändiga näringsämnena kväve och fosfor eftersom kväve och fosfor ansamlas i algernas organiska biomassa innanför algernas kiselskal. Biomassan kan exempelvis nyttjas som ett hållbart alternativ till fiskfoder.

Framtid inom färg, solkräm och hudvård

Materialet kommer även börja testas för att kunna säljas inom andra spännande tillämpningar. Exempelvis har materialet visat potential att kunna nyttjas som ett naturligt UV filter i färg, plast och solkrämer samt som en absorptiv och fuktreglerande ingrediens inom hudvård och kosmetik.

Seminarium i Almedalen 2 juli kl 10.30-11.30
Sofie Allert, VD för Swedish Algae Factory kommer bland annat att delta på ett av klusters partners seminarium den 2 juli 10.30 - 11.30 på Västsvenska arenan i Visby. Seminariet heter Havets möjligheter – innovationer och hållbar blå tillväxt och är du inte på plats går det att titta via arenans Facebook-sida.
Mer info finns på vastsvenskaarenan.se

Mer info om företag swedishalgaefactory.com

LIFE-programmet
LIFE-programmet är EU: s finansieringsinstrument för miljö och klimatåtgärder. Det övergripande målet med LIFE är att bidra till genomförandet, uppdateringen och utvecklingen av EU: s miljö- och klimatpolitik och lagstiftning genom samfinansiering av projekt med europeiskt mervärde.

Publicerad:
Uppdaterad: