Västkusten erbjuder unika förhållande för havsbaserade tester

De vind-, våg- och strömförhållanden som råder i Skagerrak lämpar sig mycket bra för tester av prototyper i tidiga skeden där test av funktion är viktigare än överlevnad. Nästa steg blir sedan system som är redo för tuffare förhållanden vid norska eller skotska anläggningar. Testsite Skagerrak är ett initiativ som nu börjar ta form för att skapa en unik testmiljö i svenska vatten.
Anne Gunnäs, maritim näringslivsutvecklare vid Lysekils kommun, är en av de drivande personerna i utvecklingen av Testsite Skagerrak. Projektidén är att erbjuda nationella och internationella aktörer en unik test- och demonstrationsmiljö för både skalkomponenter och hela system inom bland annat marin energi vid ett antal testanläggningar på Västkusten. Miljöerna lämpar sig också för tester av komponenter och delsystem samt odlingssystem inom vattenbruk.
– För våra kustkommuner såsom Lysekil, Orust, skulle det betyda mycket att få den här typen av samordning av marin och maritim kompetens och infrastruktur på plats. Den skulle stärka industrin och de akademiska miljöer som verkar här samt öka efterfrågan på service året om. Förhoppningen är att det i sin tur leder till innovationer, nyetableringar och ökad sysselsättning i våra kustsamhällen, säger Anne Gunnäs.
Idag driver Uppsala universitet en testanläggning för havsenergi vid Islandsberg utanför Lysekil och Göteborg universitet har en forskningsstation på Kristineberg med utrustning och expertis. Ambitionen med projektet Testsite Skagerrak är att göra miljöerna tillgängliga för fler aktörer, initiera fler testmiljöer och bygga partnerskap mellan teknikutvecklare, underleverantörer, forskning och offentlig verksamhet. Testsite Skagerak är än så länge en projektidé inom ramen för OffshoreVäst och ett samarbete mellan Lysekils kommun, Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Bohuslän Marin Energi och SP.
– Förhoppningen är att vi under våren , genom synpunkter från intresserade näringslivsaktörer och andra presumtiva partners, ska ta projekt vidare, säger Anne Gunnäs.
Idén om Testsite Skagerrak bygger på en förstudie som togs fram under 2013 som presenterar möjligheterna för en etablering av testbädd och hur den kan stödja den marina energisektorn i Sverige på lång sikt.
– Vi ser att Sverige har stor potential att blir en stark exportör inom bland annat marin energi t.ex. av komplexa kraftverk, komponenter, tjänster och kunskap. Vi har en bred forskningskompetens och ett högteknologiskt näringsliv som vi genom den här typen av infrastrukturprojekt kan behålla och stärka. Dessutom finns ett starkt behov av att koppla samman olika kompetensområden som också kan stärka nya affärsmodeller inom en framtida cirkulär ekonomi, avslutar Anne Gunnäs.
Är du ett företag eller organisation som behöver testa eller verifiera till havs och vill ha mer information? Kontakta Anne Gunnäs, Lysekils kommun, anne.gunnas@lysekil.se