Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad vet vi om mikroplaster och oönskade ämnen i sjömat? – temadag 21 juni

Publicerad: Uppdaterad:

Välkommen till en temadag om hälsofördelar och risker med marina livsmedel. Under den senaste tiden har det förekommit mediarapportering om att blåmusslor plockade längs västkusten och fisk från Kanada innehåller mikroplaster vilket framställs som en potentiell hälsofara för konsumenter av fisk och skaldjur. Regeringen tar nu initiativ för att minska plast i haven genom att bland annat förbjuda mikroplaster i kosmetiska produkter.

Datum: 21 juni, 2017

Tid: 10:00 – 15:00
Plats: Sal D33, Vasagatan 1, Handelshögskolan Göteborgs universitet.
Arrangör: Havsförvaltning och Marina livsmedel inom Maritima klustret i Västsverige
Anmälan: Vi vill ha din anmälan senast den 14 juni. Anmäl dig på länken här>>
Vidare var det nyligen en tidningsartikel om att all lax i olika former från butiker i Stockholmsområdet innehåller ett potentiellt giftigt ämne (etoxikin) som har sitt ursprung i fiskfodret och där används som stabiliseringsmedel och antioxidant. Andra frågor som det ofta skrivs om är bl.a. antibiotikaanvändning inom laxodlingsindustrin och rester av ämnen som behandlar laxlus.

Vad vet vi egentligen om detta med hälsorisker med att äta sjömat och hur står det i proportion till de dokumenterade hälsofördelar som finns med mat från havet; exv. fisk och skaldjur? Hur ska konsumenterna bete sig när det kommer larmrapporter av detta slag? Vad är fakta? Är odlad lax full av antibiotika och miljögifter och så farlig som det framställs? Vad är de förvaltande myndigheternas roll? Vilka åtgärder behöver vidtas?

Detta är frågor som vi vill lyfta under en temadag, där vi har med oss experter och representanter från forskning, myndighetssidan och näringslivet.

Delar av seminariet kommer att spelas in och visas i efterhand via vår webbsida.

Program 21 juni

09.30 – Registrering

10.00 – 12.00 Mikroplaster

Välkommen
David Langlet, Professor i havsförvaltningsrätt, Göteborgs universitet

Mikroplast i marina djur
Bethanie Carney Almroth
, forskare Göteborgs universitet

Vad vi tror vi vet och vad vi faktisk vet om mikroplasteffekter
Martin Ogonowski, forskare Stockholms Universitet / Aquabiota

Mikroplast i mat – farligt?
Fredrik Norén, N-Research

Mikroplast – myndighetsarbete ur ett försiktighetsperspektiv          
Frida Åberg
, utredare, Havs- och vattenmyndigheten

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 15.00 Laxens hälsofördelar och risker

Sjømat og helse
Lise Madsen, forskningschef, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, NIFES

Hva vet svenske konsumenter egentlig om sin favorittfisk laksen? Og hvordan jobber Norges sjømatråd med å nå ut med fakta i et medielandskap drevet av klikk, likes og falske nyheter?
Line Kjelstrup
, Sverigechef, Norsk sjömatsråd

Frågestund med föredragshållarna

Temadagen riktar sig till aktörer inom livsmedelssektorn såsom fiskare, odlare, beredning, grossister, återförsäljare inom handel och restaurang m fl, samt till myndigheter, forskare, miljöorganisationer, politiker och media. Temadagen är kostnadsfri och lunch ingår.

Välkommen!

 

Publicerad:
Uppdaterad: