Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad vet vi om mikroplaster och oönskade ämnen i sjömat? – temadag 21 juni

Välkommen till en temadag om hälsofördelar och risker med marina livsmedel

Datum: 21 juni, 2017
Tid: 10:00 – 15:00
Plats: Sal D33, Vasagatan 1, Handelshögskolan Göteborgs universitet.
Arrangör: Havsförvaltning och Marina livsmedel inom Maritima klustret i Västsverige
Anmälan: Vi vill ha din anmälan senast den 14 juni. Anmäl dig på länken här>>

Under den senaste tiden har det förekommit mediarapportering om att blåmusslor plockade längs västkusten och fisk från Kanada innehåller mikroplaster vilket framställs som en potentiell hälsofara för konsumenter av fisk och skaldjur. Regeringen tar nu initiativ för att minska plast i haven genom att bland annat förbjuda mikroplaster i kosmetiska produkter.

Vidare var det nyligen en tidningsartikel om att all lax i olika former från butiker i Stockholmsområdet innehåller ett potentiellt giftigt ämne (etoxikin) som har sitt ursprung i fiskfodret och där används som stabiliseringsmedel och antioxidant. Andra frågor som det ofta skrivs om är bl.a. antibiotikaanvändning inom laxodlingsindustrin och rester av ämnen som behandlar laxlus.

Vad vet vi egentligen om detta med hälsorisker med att äta sjömat och hur står det i proportion till de dokumenterade hälsofördelar som finns med mat från havet; exv. fisk och skaldjur? Hur ska konsumenterna bete sig när det kommer larmrapporter av detta slag? Vad är fakta? Är odlad lax full av antibiotika och miljögifter och så farlig som det framställs? Vad är de förvaltande myndigheternas roll? Vilka åtgärder behöver vidtas?

Detta är frågor som vi vill lyfta under en temadag, där vi har med oss experter och representanter från forskning, myndighetssidan och näringslivet.

Preliminärt program 21 juni

09.30 – Registering

10.00 – 12.00 Mikroplaster

  • Frida Åberg, Havs och vattenmyndigheten
  • Martin Ogonowski, Stockholms Universitet / Aquabiota
  • Fredrik Norén,  Marin Biogas AB

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 – 15.00 Laxens hälsofördelar och risker

  • Lise Madsen, forskningschef på NIFES, Seafood Safety and Health
  • Representant från foderindustrin (tbc)
  • Representant från sjömatsindustrin (tbc)

Temadag en riktar sig till aktörer inom livsmedelssektorn såsom fiskare, odlare, beredning, grossister, återförsäljare inom handel och restaurang m fl, samt till myndigheter, forskare, miljöorganisationer, politiker och media. Temadagen är kostnadsfri och lunch ingår.

Välkommen!


Senast uppdaterad: 2017-05-29 14:52