Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad kan vi använda restråvaror från fiskeindustrin till?

Varje år fiskas mer än fem miljoner ton fisk och skaldjur upp ur haven i Europa. Men andelen som faktiskt hamnar på tallriken är för liten. Förra året startade Chalmers, tillsammans med flera europeiska partners, projektet WaSeaBi för att utveckla nya metoder för att ta till vara och nyttja mer av fångsten. Nu efterfrågar projekt vad vi konsumenter tycker att resterna från produktionen borde användas till.

Fisk är så nyttigt att det är bra att äta två till tre gånger i veckan, enligt det svenska livsmedelsverket. Men samtidigt rapporteras det om utfiske och om att för liten del av fångsten går till föda för människor. 

- Av tusen ton upphämtad fisk hamnar i värsta fall bara 200 ton på våra tallrikar. Det är inte särskilt ansvarsfullt, säger Ingrid Undeland som är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers institution för biologi och bioteknik.

Nya livsmedel från havet
Detta vill EU-projektet WaSeaBi hitta nya lösningar på. Det fyraåriga projektet har som slutmål att ta fram fyra till sex nya livsmedelsingredienser baserat på sådant som idag blir avfall eller djurfoder.

Nu går projekt ut till allmänheten och undrar vad du som konsument tycker vi ska använda restråvarorna från fiskeindustrin till. Hjälp till genom att fylla i enkäten här: 

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.CoreRespondentCollectLinkAnonymous

Kort om EU-projektet WaSeaBi
Projektet WaSeaBi är ett fyraårigt, tvärvetenskapligt projekt med mål att bättre utnyttja sidoströmmar inom sjömatsindustrin genom att utveckla nya metoder för att producera livsmedel. Projektet består av 13 partners från fem europeiska länder och har en budget på 4 miljoner euro. Från Chalmers deltar professor Ingrid Undeland samt forskarna Mehdi Abdollahi och Bita Forghani, och Haizhou Wu på avdelningen för Livsmedelsvetenskap. Utöver Chalmers är företagen Scandic Pelagic Ellös och Alfa Laval Tumba partners från Sverige.

 


Senast uppdaterad: 2020-08-18 11:19