Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Universeum storsatsar på unik lärmiljö om hållbara hav

I samband med World Ocean Day den 8 juni höll forskningsrådet Formas och Universeum ett webbinarium kring det svenska årtiondet för havsforskning. Formas leder arbetet med att ta fram en plan för de svenska aktiviteterna och bidragen. Ocean Science Lab är en konkret sådan. Under webbinariet presenterade Universeums VD Carina Halvord hur labbet blir en arena för Sverige att kraftsamla kring hållbara hav.

I samband med World Ocean Day den 8 juni kunde vi ta del av forskningsrådet Formas och Universeum webbinarium kring det svenska årtiondet för havsforskning.

Formas leder arbetet med att ta fram en svensk genomförandeplan för FN:s årtionde för havsforskning. Regeringsuppdrag har getts till Formas, Havs- och vattenmyndigheten, SMHI och tillsammans med Sida planerar de vilka svenska prioriteringar och aktiviteter som ska göras. I arbetet med att ta fram planen deltar även Havsmiljöinstitutet.

I regeringsuppdraget ingår att samla berörda aktörer, särskilt inom forskning och innovation, för att identifiera forskningsbehov och områden där svenska aktörer kan bidra. Webbinariet riktar sig till berörda aktörer för en uppstart kring det fortsatta arbetet med den svenska havsdekaden.

En konkret aktivitet i det svenska arbetet är “Universeum Ocean Science Lab”. Under webbinariet presenteras hur Sveriges nationella vetenskapscenter utvecklar en unik lärmiljö och plattform för engagemang, ökad kunskap och stärkt innovationskraft för hållbara hav. Ocean Science Lab blir en arena för Sverige att kraftsamla kring hållbara hav.

 
 

Senast uppdaterad: 2020-06-09 09:52