Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Två fiskefartyg säger ja till kameraövervakning på försök

fiskebåt

Två fiskefartyg deltar i HaV:s försök med kameraövervakning under fisket, ett av dem har hemmahamn på västkusten.

För att få bättre kontroll över att fiskereglerna följs kring kvoter, hantering ombord och var fisken landas har Havs och vattenmyndigheten regeringsuppdrag att testa kameraövervakning.

Kameraprojektet som ska undersöka hur en framtida fiskerikontroll kan fungera heter REM - Remote Electronic Monitoring. Deltagandet är frivilligt, men då det kommer innebära merarbete har man erbjudit en ersättning för de båtar som ville delta i försöket.

– Inte minst för att det innebär en del merjobb för besättningen att vara med, säger projektledaren på HaV Anna Söderblom.

– Det är viktigt för oss att vi jobbar tillsammans och att både myndighet och fiskare är med i utvärderingen av systemet.

I juni stod det klart att två fartyg ville vara med i försöket; ett har hemmahamn på Västkusten och ett i Östersjön. Båda är aktiva inom det pelagiska fisket – alltså fiske efter frisimmande fiskar som sill och makrill. HaV letar ännu efter representanter för det demersala fisket, alltså fisket efter bottenlevande arter, där man sett störst avvikelser i landningsskyldigheten.

Under hösten ska utrustningen monteras ombord på de båda fartygen och besättningarna och projektets medarbetare på HaV får utbildning i hur den fungerar. Målet är att försöket ska vara live i början av nästa år.

Försöket pågår under hela 2023. I mars 2024 ska HaV rapportera om resultatet till regeringskansliet. Här kan du läsa om HaV:s arbete med kameraövervakning.

Förenklat innebär fiskereglerna att fisk och skaldjur som fångas och har en kvot inom EU ska tas ombord och landas.

Läs mer på HaV


Senast uppdaterad: 2022-10-24 16:31