Tufft för västsvensk sjöfart - men starkt kluster ger goda förutsättningar

I februari presenterade Business Region Göteborg en kartläggning som visade att den västsvenska sjöfartsnäringen halkat efter andra europeiska länder. Antalet anställda har sjunkit. Men kartläggningen har också positiva nyheter, bland annat att sjöfartklustret i regionen är starkt.
Sjöfartsnäringen i Västsverige har det tufft. Sedan den ekonomiska krisen 2008 har antalet anställda sjunkit med en tredjedel – från drygt 9 200 anställda till strax över 6 500. Det visade en kartläggning som Business Region Göteborg publicerade i februari.
– Det vi presenterade var ju siffror och vi kan inte mer än spekulera i vad som ligger bakom. Det vi vet är att en stor kris inträffade och att flera större företag försvann från vissa kommuner, säger Madeleine Johansson som projektlett kartläggningen.
Förutom att antalet anställda minskat kraftigt i de 268 tillfrågade företagen, visar statistiken också att förädlingsvärdet, det vill säga det värde som företagen tillför BNP genom sin verksamhet, gått från strax över 7 miljarder kronor till 3,6 miljarder kronor. Det största tappet skedde strax efter krisen 2008, men oroväckande nog visar inte kartläggningen att någon större återhämtning gjorts under den följande högkonjunkturen.
Jämför man med automotive i en liknande kartläggning som gjordes så har den branschen ökat med 37 procent under motsvarande tid. Sedan 2012 har 4 000 jobb skapats inom fordonsindustrin, varav många i nya företag. Under samma tidsperiod har sjöfart fortsatt att tappa arbetstillfällen.
Kartläggningen visar också att Västsverige som sjöfartsregion halkar efter i ett europeiskt perspektiv och numera är en av de mindre regionerna samtidigt som Polen, Tyskland och Norge växer och utsätter de svenska hamnarna för konkurrens. Det är något som man ser som en oroväckande utveckling och ett tydligt varningstecken att ta i beaktande. Men kartläggningen har också positiva nyheter, bland annat att sjöfartklustret i regionen är starkt.
Här finns ett utmärkt ekosystem för sjöfart med fina sjöfartsutbildningar, god forskning och viktiga samhällsaktörer i form av såväl myndigheter som försvarsmakt. Testbäddar, inkubatorer och science parks är väl utbyggda och förankrade. Det finns ett stort intresse för maritim miljö och teknik, vi har havet och Vänern . Vilket innebär att det finns alla förutsättningar och resurser för tillväxt.
Kartläggningen är första steget
Det är viktigt att påpeka att kartläggningen kan bli ett första steg mot en djupare analys av läget för sjöfarten. Den kommer att bilda underlag för dialogmöten som Business Region Göteborg ska genomföra i vår tillsammans med företagens representanter.
– Vi ska prata mer om deras utmaningar och behov eftersom vi vill veta om deras uppfattning om verkligheten stämmer överens med kartläggningen. Vi vill också prata mer om hur sjöfarten kan skapa tillväxt med hjälp av de funktioner och nätverk som finns i klustret, säger Madeleine Johansson, projektledare för maritima näringar på Business Region Göteborg.