Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Svenska kraftnät ska bygga för framtidens havsbaserade elproduktion

Svenska kraftnät har fått i uppdrag från regeringen att bygga ut transmissionsnätet till områden inom Sveriges sjöterritorium. Regeringen förväntar sig att utbyggnad av havsbaserad vindkraft kommer bli ett viktigt bidrag till att nå målen till 2040 om förnybar elproduktion och att möta den ökade efterfrågan på el i framtiden.

Sverige har goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft och potential för utbyggnad i Östersjön är stor. Havsbaserad vindkraft är mer effektiv sin landbaserade motsvarighet och kan bidra med stora volymer el, hög effekt och med stor geografisk spridning vilket bidrar till ökad sammanlagringseffekt.

– Havsbaserad vindkraft ger möjlighet till kraftigt förstärkt elproduktion i södra Sverige och pressade priser, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– Vi har en snabb utbyggnad av förnybar el i Sverige och för att möta klimatutmaningarna behöver vi snabba på utbyggnaden ytterligare. Vindkraft till havs har en enorm potential att producera svensk förnybar el som ersätter kol och olja runt om i Europa. Det känns bra att vi idag tar ytterligare kliv för att underlätta den omställningen, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Uppdraget ska redovisas senast till Regeringskansliet sommaren 2022.

Läs mer på regeringen.se >>


Senast uppdaterad: 2021-10-14 14:43