Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Startup-bolaget Cetasol vill minska fartygens bränsleförbrukning

Volvo Penta och Qamcom Group meddelade i augusti att de startar bolaget Cetasol. Det nya startup-företaget är baserat på en spinoff från Volvo Penta och kommer att vara inriktat på att hjälpa kommersiella marina fartyg att minimera utsläppen och maximera effektiviteten.

Cetasol kommer att utveckla iHelm, en marin digital plattform för optimering av bränsleförbrukning eller energianvändning. Idén till plattformen kom från Volvo Pentas nya teknikutvecklingsteam och leddes av Ethan Faghani, tidigare chefsingenjör för automation och AI på Volvo Penta. Man insåg att denna lösning kan ha stor inverkan på bränsleeffektiviteten i kundernas verksamhet. Ett preliminärt pilottest kördes som visade en minskning av bränsleförbrukningen med 17%.

Det nya systemet består av ett inbyggt gränssnitt och en molnlösning som använder artificiell intelligens (AI) för att kontinuerligt hitta den optimala driften. I detta fall, tolkning av data och igenkänning av mönster som ger optimala rekommendationer för att minimera bränsleförbrukning eller energianvändning. iHelm har jämförts med kaptenens egen "personliga tränare" som hjälper till att driva fartyget mer hållbart.

– Behovet av ökad hållbarhet har aldrig varit mer relevant och teknik kommer att spela en nyckelroll för att skapa nya lösningar, säger medgrundare och VD för Cetasol, Ethan Faghani.

Läs hela pressmeddelande här >>


Senast uppdaterad: 2021-10-25 14:01