Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skandinaviens största havsbaserade vindkraftpark invigd

Den 6 september invigde Kronprins Frederik av Danmark och danska näringsministern Simon Kollerup Vattenfalls nya havsbaserade vindkraftpark Kriegers Flak. Detta blir nu Skandinaviens största vindkraftpark med 72 havsbaserade vindkraftverk och en kapacitet motsvarande den årliga förbrukningen för ungefär 600 000 danska hushåll.

Grundet Kriegers Flak ligger drygt tre mil söder om Trelleborg utanför den svenska territorialgränsen, men i den ekonomiska zonen mellan Sverige, Danmark och Tyskland.

Danska folketinget fattade beslutet att bygga Kriegers Flak 2012. I maj 2020 installerade Vattenfall det första fundamentet, och i början av innevarande år sattes det första av 72 vindkraftverk på plats. Sedan dess har arbetet med att installera resterande kraftverk pågått kontinuerligt.

Det är svenska Vattenfall som ligger bakom projektet, och de planerar att även bygga 40-50 vindkraftverk på den svenska sidan av Kriegers flak. Enligt SVT nyheter har Länsstyrelsen i Skåne beviljat tillstånd enligt Natura 2000-bestämmelserna, vilket behövs eftersom vindkraftsparken delvis kommer att ligga i ett Natura 2000-område. Nu väntar Vattenfall på tillstånd från miljödepartementet. Målet är att den svenska delen av parken ska stå klar år 2028.

Läs mer på vattenfall.com >>


Senast uppdaterad: 2021-09-30 20:31