Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Scary Seafood ska lära oss äta ny mat från havet

Kan sjöpungar, havsborstmaskar och alger bli framtida delikatesser? Det kanske inte låter gott, men havet rymmer många outnyttjade råvaror som fungerar utmärkt som mat för människor. Det nystartade projektet Scary Seafood vill inspirera till att äta nya marina arter som inte tas till vara och konsumeras idag.

Skäl att tänka nytt

Mycket av det vi äter styrs av traditioner och förväntningar. I tider av utfiskning och ökande efterfrågan på sjömat finns det skäl att tänka nytt kring vad som faktiskt går att äta.
- Det handlar också om att återupptäcka mat som åts här förr, säger Christin Appelqvist som är projektledare.

Från havet till tallriken

Projektet Scary Seafood som drivs av Göteborgs universitet och Maritima klustret i Västsverige genomför en studie kring tänkbara och icke tänkbara arter från havet utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Målet är att beskriva kunskapsläget kring arterna och belysa hinder eller möjligheter för att få produkten från havet till tallriken. Projektet vill även stimulera till entreprenörskap och nyföretagande.

Ur hållbarhetsperspektiv är det viktigt att ta tillvara resurser och råvaror som finns eller kan produceras i vår närhet. Spektakulär och ovanlig mat kan också skapa reseanledningar och leda till utveckling av upplevelseturism. 

Sofia B Olsson som är köksmästare på restaurang vRå i Göteborg var med under workshopen. Hon jobbar mycket med alger men är också intresserad av att hitta nya hållbara arter att servera.
- Det finns en mängd olika räkor, krabbor och bläckfisk som jag skulle vilja testa. Även sjögurka är intressant, säger Sofia B Olsson.

Läs mer om projektet här


Senast uppdaterad: 2018-04-23 09:17