Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samarbete, utveckling och kreativitet när maritima experter möttes på årets konferens i Västsverige

Publicerad: Uppdaterad:

Förra veckan hölls Maritima klustret i Västsveriges årskonferens 2019 i Fiskebäckskil. Årets konferens samlade den maritima sektorn i Västsverige under temat ”Hållbar blå tillväxt”. Det blev mingel, matchmaking, och diskussioner om klimatet och om havet – utmaningar och möjligheter.

Under två intensiva dagar i januari i Fiskebäckskil samlades ett hundratal maritima experter, forskare, blå entreprenörer, finansiärer och innovationsexperter för att utbyta idéer, inspirera och diskutera maritima frågor.

Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores var huvudtalare på konferensen tillsammans Linnea Engström, EU-parlamentariker och Minestos vd Martin Edlund. Huvudtalarnas presentationer samt den efterföljande paneldebatten fokuserade på lösningar som havet kan bidra med i utvecklingen av en hållbar blå ekonomi.

 
Foto: Martin Edlund, vd Minestos, Linnea Engström, EU-parlamentariker, Jessica Hjerpe Olausson, maritim expert VGR, Mattias Goldmann, vd  Fores
Foto: Martin Edlund, vd Minestos, Linnea Engström, EU-parlamentariker, Jessica Hjerpe Olausson, maritim expert VGR, Mattias Goldmann, vd Fores

Lansering av ny analys om biomarina näringar
På konferensen lanserades Maritima klustrets analys av de biomarina näringarna och Susanne Lindegarth, projektsamordnare vid Göteborgs universitet redogjorde för metod och de ekonomiska underlagen i analysen.

Läs artikel ”Många tror på marina råvaror men regler står i vägen” och ladda ner rapporten här >>

Förutom de regler och byråkrati som står i vägen för den biomarina branschens utveckling diskuterades också de teknik- och IT-utmaningar som nya maritima näringar står inför. Diskussionerna gav insikter om att nya innovativa metoder för att odla sjömat och nya typer av lösningar för att fånga våg-, ström- och vindenergi till havs behöver nytänkande teknik, regler och stöd för att skala upp sina verksamheter.

Pitchtävling
Ett nytt koncept på årets konferens var pitchtävling för forskare och start-ups. Dessa genomfördes inför en jury av experter som senare samma kväll korade vinnarna. Bästa forskarpitch gick till Semhar Ghirmai, doktorand på Livsmedelsvetenskap vid Chalmers. Hon har studerat hur hemoglobin oxiderar och förändras i fisk. När hemoglobinet i fiskens blod kommer i kontakt med fiskköttet bryter det ner de värdefulla omega-3-fettsyrorna i köttet vilket snabbt försämrar kvaliteten på fisken. Tillsammans med professor Ingrid Undeland vid Chalmers har de undersökt olika strategier som kan användas för att få bort så mycket blod som möjligt ur fisken utan att hemoglobinet kommer i kontakt med fiskmuskeln. Målsättningen är att minska matsvinnet och få en så hållbar fiskindustri som möjligt i framtiden.

Bästa forskarpitch gick till Semhar Ghirmai, doktorand på Livsmedelsvetenskap vid Chalmers, här tillsammans med Fredrik Norén, Marine Taste som vann bästa Start-up pitch

Bästa Start-up gick till Fredrik Norén och företaget Marine Taste, som idag är Sveriges enda producenten av fond från sjöpung. Företaget vann en ”Business prep” från Innovatum och de får nu komma till Innovatum Start-up för att utveckla sin affärsidé under sex månader. Det blir en kickstart med erfarna affärscoacher, tillgång till värdefulla kontakter, konsultinsatser av partners och vägar till finansiering.

Västra Götalandsregionen vill fortsätta satsa på maritima näringar
Andra konferensdagen inleddes av ordförande i regionutvecklingsnämnden, Kristina Jonäng. Hon sammanfattade utmaningarna som flera av våra maritima näringar står inför. Bland annat lyfte hon fram de långa tillståndsprövningar som många av våra blå entreprenörer upplever inom framför allt odling av sjömat. Dessa behöver adresseras. Hennes budskap var också att Regionen vill fortsätta satsa på de maritima näringarna och klustret.

Konferensen avslutades på Kristinebergs marina forskningsstation med öppet hus.Flera forskningsprojekt visades upp, bland annat IVL:s ostronodling.
Konferensen avslutades på Kristinebergs marina forskningsstation med öppet hus.Flera forskningsprojekt visades upp, bland annat IVL:s ostronodling.

Öppet Hus på Kristineberg marina forskningsstation
Konferensen avslutades på Kristinebergs marina forskningsstation med Öppet Hus. Det var utställningar med flera intressanta blå tillväxtinitiativ såsom Kristineberg Marine Research and Innovation Centre, Test Site  Skagerak, SCOOT och Test Site Akvamarin. Flera forskningsprojekt visades upp, bland annat inom havsförsurning och ostronodling.

 
Scary Seafood-projektet startade under 2018 och syftar till att ta till vara nya marina resurser i våra kustvatten som livsmedel. Nu är förstudien klar och vi presenterar den rapport som beskriver kunskapsläget för tänkbara arter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Deltagarna fick chans att både klappa och smaka på den nya maten från havet.
Scary Seafood-projektet startade under 2018 och syftar till att ta till vara nya marina resurser i våra kustvatten som livsmedel. Nu är förstudien klar och vi presenterar den rapport som beskriver kunskapsläget för tänkbara arter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Deltagarna fick chans att både klappa och smaka på den nya maten från havet.

Ny rapport från Scary Seafood-projeket
På konferensen presenterades också den färdiga förstudien för projektet Scary Seafood och en handbok för entreprenörer inom området lanserades. Deltagarna fick också chans att provsmaka på den nya maten från havet.

Läs artikeln om Scary Seafood här och ladda ner rapporten >>

 

 

Publicerad: