Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Så skapas nya jobb och hållbar matproduktion

Publicerad: Uppdaterad:

Genom enkla lagändringar för fiskodling och andra vattenbruksnäringar kan vi skapa nya jobb och samtidigt bidrar till en levande landsbygd och en mer hållbar svensk matproduktion. Den 14 februari arrangera Maritima klustret i Västsverige ett frukostseminarium om vattenbruk med deltagare från departement, politik och näring.

Välkommen till diskussion i riksdagen om hur enkla regelförändringar kan skapa nya jobb, bidra till en mer hållbar matkonsumtion och rädda landsbygden.

När: 14 februari, 2018
Tid: 07.30-09.00
Var: Mittpoolen, Riksgatan 2
Arrangör: Maritima klustret i Västsverige, Landsbygdsnätverket

Anmälan via: https://sv.surveymonkey.com/r/LMPDRHZ
Observera att alla måste anmälas och att det är säkerhetskontroll i entrén. Tag med legitimation. Begränsat antal platser.


Mellan 7.30 och 8.00 serveras det frukost.

Talare:
Harald Svensson, stf. generaldirektör för Jordbruksverket och ordförande i Landsbygdsnätverkets styrgrupp
Kristina Snuttan Sundell, verksamhetsledare SWEMARC, professor i zoofysiologi
Bengt Gunnarsson
Emma Nohrén, riksdagsledamot
Moderator: Carl Dahlberg
Fler talare tillkommer

Kontaktpersoner:
David Langlet, david.langlet@law.gu.se
Maritima klustret i Västsverige
Magnus Nordgren, Magnus.Nordgren@jordbruksverket.se
Landsbygdsnätverket


Bakgrund
År 2009 kom en utredning fram till att svensk fiskodling skulle kunna ge 1100 nya helårsarbeten i framförallt glesbygden om årsproduktionen ökade till 50 000 ton. Ändå ligger den svenska matfiskproduktionen stilla på blygsamma 14 000 ton per år. Vad sätter käpparna i hjulet, och vad kan politiken göra åt det?

Vad är vattenbruk?
Vattenbruk, eller akvakultur, är odling av alla slags djur och växter i vatten. I Sverige odlar vi främst fisk, kräftor och musslor. Trots att såväl förra som nuvarande regeringen visat ambition att stötta utvecklingen av ett hållbart vattenbruk motverkar dagens lagstiftning utveckling av mer miljösmart teknik. Det tar även upp till sex år att få ett tillstånd, som sedan endast gäller i 10 år innan en ny prövning måste göras, vilket försvårar för näringen och avskräcker många entreprenörer.

Publicerad: