Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rekordstor restaurering av ålgräs vid Koster

I sommar görs den största återplantering av ålgräs som någonsin genomförts i Sverige och Norden när 64 000 skott planteras ut i Kosterhavet. Restaureringsmetoderna som används är framtagna i Per Moksnes forskare vid Göteborgs universitet.

– Skotten ska planteras av dykare för hand. Det är tidskrävande arbete, men studier visar att det är den mest effektiva metoden i skandinaviska förhållanden, säger Per Moksnes.

2018 genomförde forskaren Eduardo Infantes, som ingår i samma forskningsgrupp, tillsammans med Länsstyrelsen en inventering av ålgräset i Kosterhavets nationalpark med hjälp av flygande drönare och upptäckte då att ålgräset hade försvunnit helt i två vikar. För att undersöka om det skulle vara möjligt att restaurera ålgräset genomfördes testplanteringar av ålgräs sommaren 2019. Nu har testplanteringarna följts upp och ålgräset har överlevt.

– Våra förstudier visar att miljöförhållandena i de två vikarna är goda för tillväxt av ålgräs och vi kommer därför nu starta en storskalig restaurering med hjälp av inhyrda dykkonsulter som ska använda metoder som vi har utvecklat inom Göteborgs universitet, säger Per Moksnes, forskare på Göteborgs universitet.

Läs mer om ålgräsrestaurering >>


Senast uppdaterad: 2020-05-29 16:50