Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Branschen för marina råvaror kan tiodubblas till 2025 men då krävs nya regler

På Maritima klustret i Västsveriges årskonferens den 24-25 januari presenteras en ny analys av de biomarina näringarna där vi har intervjuat företagsledare och entreprenörer som arbetar med råvaror från havet. Det kan handla om att odla, processa och förädla marina råvaror för att producera livsmedel, foder eller utveckla nya material för framtidens energisystem.

Vi har frågat dem hur de ser på tillväxtpotentialen i branschen och vad som krävs för att Sverige ska bli ännu mer konkurrenskraftig. Kan vi bli självförsörjande på sjömat och vilka innovationer från havet kan bidra till att vårt samhälle blir ännu mer hållbart?

- De blå entreprenörerna har en stark framtidstro och de bedömer att den ekonomiska tillväxten kan mer än tiodubblas inom fem år. Men då krävs det krafttag för att förenkla byråkratin och se över de regelverk som begränsar utvecklingen av de nya miljövänliga odlingsteknikerna som är på frammarsch i Sverige, säger Susanne Lindegarth, samverkanskoordinator vid Göteborgs universitet.

Analysen presenteras för första gången kl 15.50 - 16.10 den 24 januari på konferensen Maritima klustrets årskonferens Hållbar blå tillväxt - Framtiden för blå näringar – rapport om affärspotentialen.

Rapporten finns nu att ladda ner.

Ur hav och sjö växer framtidens näringa >> (ladda ner rapporten pdf)

Hela konferensprogrammet om er info om konferensen>>

 

Plats: Gullmarsstrand Hotell och Konferens, Strandvägen 2-14, 451 78 Fiskebäckskil

Kontakt
Maria Holmkvist, kommunikationsansvarig för Maritima klustret i Västsverige, e-post maria.holmkvist@gu.se, telefon 0703- 81 92 22

Maritima Klustret i Västsverige är en samverkansmiljö för innovation, kunskap och tillväxt inom de maritima näringarna i Västsverige. Genom ny kunskap, samverkan och dialog bidrar vi till att stärka det maritima näringslivet på ett hållbart sätt. Vi vill skapa de bästa förutsättningar för att Västsverige bidrar till en hållbar framtid för människor, havet och dess resurser.


Huvudpartners i Maritima klustret i Västsverige är Västra Götalandsregionen, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Sveriges Tekniska Institut SP, SSPA, Havs och Vattenmyndigheten samt Länsstyrelsen i Västra Götaland.


 


Senast uppdaterad: 2019-01-24 10:30