Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ostrea fullbordar världens första vertikalt integrerade odling av det platta ostronet på svenska Västkusten

Ostrea har utvecklat en världsunik industriell process för storskalig odling av det platta ostronet – Ostrea edulis. Efter 10 års målinriktat arbete har Ostrea nu en teknik som förbättrat överlevnaden av larver och yngel dramatiskt. Jämfört med tidigare år så har överlevnaden av larver till settling ökat med 2000 % och andelen yngel som överlever till utsättning i havet med 6 000 %.

Bakomliggande orsaker till detta genombrott är många t.ex. har kvaliteten på de mikroalger som produceras till föda för larver och yngel förbättrats genom att man nu använder vatten från 87 m djup. Vidare har det pågående avelsarbetet genererat fem nya livskraftiga avelslinjer. Med en jämn och hög överlevnad av larver och yngel i kläckeriet är Ostrea nu redo att etablera den första storskaliga produktionen av platta ostron sydväst Sydkoster. Yngel finns tillgängligt för försäljning från 2019 och de första konsumtions stora ostronen kommer skördas 2020.


Senast uppdaterad: 2019-03-07 11:10