Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt norsk-svenskt samarbete kring Skagerrak

Nytt norsk-svenskt samarbete: Siv Henriette Jacobsen från Viken fylkeskommune, Tone E. Hansen från Vestfold og Telemark fylkeskommune tillsammans med Västra Görtalandsregionens Kristina Jonäng, ordförande regionutvecklingsnämnden, och regionrådet Bijan Zainali.

Västra Götalandsregionen och de norska kommunerna Viken, Vestfold och Telemark har tillsammans med Svinesundskommittén bildat ett politiskt forum för Skagerrak, där man gemensamt ska arbeta för ett friskt hav och hållbar utveckling.

Målsättningen för "Politiskt Forum Skagerrak" är att stimulera  näringslivsutvecklingen och vikta in en miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet inom marina och maritima näringar kring Skagerrak. 

- Västra Götalandsregionen ska vara en av Europas ledande maritima regioner med lösningar inriktade på innovation och miljöanpassad, hållbar utveckling. För att uppnå det behöver vi arbeta gränsöverskridande i Skagerrak, säger Bijan Zainali, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden Västra Götaland

Forumets uppdrag är att vara en plattform för samtal och koordinering om gemensamma utmaningar och möjligheter, vilket aktualiseras i takt med det näringsliv som nu växer fram på båda sidor gränsen, många med koppling till ny och spännande sjömat.

Syftet är att stödja utvecklingen av ny marin livsmedelsproduktion, maritim industri och att möjliggöra för fler arbetstillfällen inom dessa områden.

 - Forum Skagerrak behövs för att göra vårt gemensamma hav mer synligt. Det finns stora möjligheter att utveckla de marina näringarna i Skagerrak, samtidigt som det återstår flera miljömässiga utmaningar, säger Kristina Jonäng, ordförande regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

Forum Skagerrak har sitt första möte i oktober 2022. Politiskt Forum Skagerrak - Blå Tillväxt (svinesundskommitten.com)

Läs mer på Västra Götalandsregionen sida här


Senast uppdaterad: 2022-06-16 14:54