Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt digitalt verktyg för att öka samarbetet inom de maritima näringar runt Nordsjön

Publicerad: Uppdaterad:

I höstas startade projektet Periscope, ett projekt som ska öka innovationssamarbetet inom det maritima området i Nordsjöregionen. Ett digital verktyg ska skapas för att underlätta samarbetet och målet är också att initiera ett par gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt inom t ex förnybar havsenergi, marin bioteknik och vattenbruk.

Inom projektet och via det digitala verktyget finns möjlighet för svenska företag och organisationer att vara med och bidra till att identifiera och driva fram viktiga utvecklingsprojekt som bidrar till hållbar blå tillväxt i Sverige. Det gäller i  synnerhet inom områden såsom förnybar havsenergi, havsbotten gruv- och offshore teknik, marin bioteknik och vattenbruk, specialfartyg och infrastrukturer och underhåll av sjöfarts- och offshoreverksamhet.

Inledningsvis har projektet identifierat trender och utvecklingsområden där man kan se gemensamma intressen. Målet för Periscope är att utveckla ett par gemensamma projekt som kan förverkligas genom finansiering från någon av EU:s olika fonder, men också att få tillstånd en permanent plattform för partnerskap och affärsutveckling i Nordsjöregionen. Till sin hjälp använder projektet ett digitalt verktyg som på sikt ska  öka kapaciteten hos aktörer inom den blå ekonomin genom olika matchmaking funktioner i verktyget och projektet.

De svenska aktörerna representeras av Business Region Göteborg och RISE Research Institutes of Sweden.

-       För Business Region Göteborg är det viktigt att få ökad kännedom och kunskap om de branscher som kännetecknas av vår region, i det här fallet det maritima området, men också sprida information om densamma. Periscope bidrar även till ökad kontakt med andra europeiska marknader,  viktiga och intressanta för våra företag och där man har möjlighet att samverka kring nya innovationer, trender samt skapa möjligheter för affärsutveckling, säger Madeleine Johansson, projektlere på Business Region Göteborg

Vill du veta mer om Periscope? Kontakta Madeleine Johansson på madeleine.johansson@businessregion.se eller besök www.northsearegion.eu/periscope >>

 

Publicerad: