Nya uppdrag väntar Jessica Hjerpe Olausson

Den siste september klev Jessica Hjerpe Olausson av posten som ordförande i Maritima klustret i Västsverige och som maritim expert på VGR. Läs hennes hälsning och sammanfattning från sex intensiva år med att utveckla de maritima näringar i regionen.
Så har dagen kommit då jag gör mina sista timmar på Västra Götalandsregionen och på Maritima klustret i Västsverige. Jag har valt att gå vidare och fortsätta att utvecklas i en annan roll, denna gång på Chalmers Industriteknik. Och utveckling tycker jag är ett ord som väl sammanfattar min tid som ordförande i Maritima klustret.
När jag började för sex år sedan var det en delad bild av klustret som växte fram för mig. Alla vi som var involverade i klustersatsningen uppfattade det inte på samma sätt och vi hade delvis olika målsättningar med vårt arbete. Tillsammans drog vi igång ett omfattande utvecklingsarbete som så småningom resulterade i en ny organisationsform och ett nytt sätt att arbeta. En av anledningarna till det nya arbetssättet var också att vi hade ”växt ur vår kostym” och att det fanns ett så stort engagemang i frågorna att vi såg självständiga plattformar och projekt växa fram ut Maritima klustrets mylla. På det sättet uppfattar jag att klustret har varit - och är - en katalysator, en möjliggörare för samverkan som växer sig stark på olika håll i vår region.
Under de här sex åren har klustret också fått en ny part i Innovatum som med stor energi har tagit sig an sjömat och marin bioteknik, framförallt med koppling till mindre bolags behov och utveckling. Det fina med samverkan är ju just detta, att du kan fortsätta vara bra på det du som individ och organisation gör bäst, och överlåta andra steg i utvecklingskedjan till den part som gör det bäst. Så kompletterar vi varandra och stärker de marina och maritima områdena.
Det finns ingen brist på uppmärksamhet för våra hjärtefrågor nu. Vi har numera genom FORMAS ett nationellt forskningsprogram om hav och vatten samtidigt som Mistra nyligen beslutat att i oktober öppna en utlysning med inriktning på en hållbar blå ekonomi. FNs årtionde för havsforskning för hållbar utveckling fortsätter och bland andra gör Universeum en satsning på havet framöver.
På sjöfartssidan har Lighthouse koordinerat ett arbete med att ta fram en forsknings- och innovationsagenda för sjöfart. Vi är flera som ligger på stenhårt i frågan om lagstiftning som hinder för utveckling av vattenbruk och förväntar oss någon typ av besked från regeringskansliet inom kort. Inom EU diskuteras det vidare om ”Mission Starfish 2030: Restore our Oceans and Waters” och det nya Horizon Europe innehåller flera möjligheter för oss som jobbar med det blå.
Så med dessa ord vill jag rikta ett stort tack till alla mina härliga, inspirerande klusterkollegor och understryka att leda klustret har varit något av det roligast jag gjort i mitt arbetsliv. Jag kommer att sakna er som jag arbetat mycket med och jag kommer att sakna att få vara i Maritima klustrets sammanhang. Som tur är kommer jag fortsätta att jobba med blå frågor, så chansen är stor att jag träffar på er även framöver. Kanske ses vi redan på Maritima klustrets årskonferens den 17:e november? Läs mer om konferensen här på vår hemsida.
Jessica Hjerpe Olausson
Maritima klustret i Västsverige