Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny utbildning om undervattensfarkoster startar vid Göteborgs universitet

Publicerad: Uppdaterad:

För att kunna kartlägga havet på djupet behövs en flotta av undervattensfarkoster. Nu börjar en internationell utbildning vid Göteborgs universitet där forskare ska utbildas i hur undervattensfarkosterna ”gliders”, bäst kan användas för att undersöka havet. Utbildningen drar igång den 28 maj på Kristineberg.

För att kunna göra prognoser om hur jordens klimat kommer att utveckla sig, samlar forskare kontinuerligt data från jord- och havsyta med hjälp av satelliter. Men de dynamiska processer som pågår under havsytan, exempelvis havsströmmar, har forskare sämre uppfattning om. Vissa mätningar har gjorts med fartyg, men det är både kostsamt och svårt att genomföra i otillgängliga delar av oceanerna. Ett alternativ är att använda undervattenfarkoster, som gliders, för att kartlägga havet under ytan. Via satelliter skickar farkosterna information om exempelvis vattnets strömningshastighet, temperatur, salt– och koldioxidhalt. Utbildningen om hur undervattensfarkosterna gliders fungerar sker på Kristineberg, varar en vecka och startar söndagen 28 maj.

För mer information kontakt:
Sebastiaan Swart, universitetslektor
sebastiaan.swart@marine.gu.se, 031-786 2886, 0723-667672

Publicerad:
Uppdaterad: