Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny tvärvetenskaplig kurs för havet vid Göteborg universitet

Publicerad: Uppdaterad:
Marina forskningsstationen på Tjärnö vid Göteborgs universitet.

I mitten av januari startade en helt ny tvärvetenskaplig masterkurs i marin förvaltning vid Göteborgs universitet. Syftet med kursen är att ge en överblick över innehåll och krav i de EU-direktiv som reglerar det marina området och ge studenterna en ny typ av tvärvetenskaplig kompetens.

Den nya kursen görs i samarbete mellan naturvetenskapliga fakulteten, Handelshögskolan och samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

- Studenterna ska få en bred förståelse för frågor om hållbar utveckling utifrån ett juridiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv, säger Per Moksnes forskare vid Göteborgs universitet som ansvar för den nya kursen.
Enligt Per Moksnes är det här kunskaper som efterfrågas inom förvaltningen då EU-direktiven styr mycket av deras arbete. Det handlar om att ha en förståelse för hur de olika delarna hänger ihop och påverkar varandra. Exempelvis syftar regelverken inte bara till att skydda naturen, utan det handlar också om nyttjande av de marina resurserna.

Behov av tvärvetenskap

Per Moksnes skiljer sig lite från många naturvetare då han flera år sysslat med förvaltningsfrågor som rör havet, exempelvis när det gäller att skyddet av ålgräs.

- Jag har sett behovet av tvärvetenskapligt samarbete när jag sysslat med min forskning. Om jag vill få fram lösningar behöver jag även samarbeta med jurister och ekonomer för att exempelvis kunna beskriva värdet av ekosystemtjänster.

Han säger att det ibland kan upplevas påtvingat med tvärvetenskap men att fler kommer upptäcka att många förvaltningsfrågor behöver besvaras med hjälp av tvärvetenskaplig forskning. Det tar lång tid att lära sig kommunicera med varandra då man kommer från olika discipliner men det blir också väldigt kul när det fungerar.

- De som går den här kursen får en bättre bas än vad jag hade när jag började jobba på det här sättet, säger Per Moksnes.

Fältstudier på Tjärnö

Undervisningen sker i form av föreläsningar men det blir också studiebesök och fältstudier. I slutet av kursen besöker studenterna Tjärnö marina forskningsstation och Kosterhavets nationalpark för att se hur regleringar tillämpas i verkligheten. Kursen avslutas med individuellt arbete under en månad.

Det har länge funnits ett starkt önskemål att skapa en sådan här tvärvetenskaplig kurs vid Göteborgs universitet och förhoppningen är att detta är en av fyra nya kurser som tillsammans kan utgöra ett marint mastersprogram.
- Det är viktigt med ett långsiktigt program som kan bidra till en ny generation studenter med tvärvetenskaplig grund, säger Per Moksnes.

Publicerad: