Svenskt yrkesfiske och EU

År 2020 har Sverige varit medlem av Europeiska unionen i 25 år. Sieps uppmärksammar detta med att belysa medlemskapets effekter genom en serie rapporter och ett seminarium den 2 oktober. Två forskare vid Göteborgs universitet har skrivit rapporten om svenskt yrkesfiske och EU mellan åren 1995 - 2020.
I rapporterna analyseras EU-medlemskapets effekter inom områden där det ännu i stor utsträckning saknas forskning. Studierna belyser både EU:s påverkan på Sverige och Sveriges påverkan på EU.
Hur EU-medlemskapet har påverkat svenskt yrkesfiske analyseras i rapport Svenskt yrkesfiske och EU av forskarna Håkan Eggert och David Langlet vid Göteborgs universitet, som understryker att det handlar om en ekonomiskt liten men politiskt viktig sektor.
EU-inträdet innebar fördelar för svenska yrkesfiskare och som liten fiskenation hade Sverige knappast nått bättre resultat med en egen politik. EU:s fiskeripolitik har i sin tur reformerats betydligt sedan 1995, men kan fortfarande bli enklare och mer hållbar. Det skriver forskarna Håkan Eggert och David Langlet, som menar att Sverige bör verka för fortsatta reformer.
Att förvalta fisken är inte enkelt. I många fall finns inga alternativ till att göra det gemensamt. EU har mycket kvar att bevisa men det är lite som tyder på att Sverige skulle ha kunnat göra ett bättre jobb, skriver bland annat Håkan Eggert och David Langlet i rapporten.
Seminariet hålls i Stockholm den 2 oktober för en begränsad publik och publiceras på Sieps webbplats den 8 oktober.
Rapporten Svenskt yrkesfiske och EU 1995–2020 finns att ladda ner redan nu >>
Mer information om seminareiet och Sieps >>