Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nu vill vi på allvar börja odla mat från havet

Publicerad: Uppdaterad:

Göteborgs universitet satsar 300 miljoner kronor under sex år på starka forskningscentrum med utgångspunkt i viktiga och aktuella samhällsfrågor. En av dessa sex forskningsområden är hållbart marint vattenbruk och den 5 september invigdes den nya satsningen Swemarc av Göteborgs universitets rektor Pam Fredman.

I universitetets huvudbyggnad i Vasaparken samlades ett hundratal forskare och representanter från näringsliv och myndigheter för att inviga det nya ”Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning”, Swemarc. De två blivande gästprofessorerna inspirerade publiken med föreläsningar om hur vi tillsammans kan lösa den globala utmaningen att framställa näringsriktig mat till alla genom att odla mat från havet.

Mat berör oss alla
P4 Göteborg var också på plats för att bevaka allmänhetens intresse kring framtidens mat. Idag är marint vattenbruk blygsamt i Sverige, och utgörs nästan enbart av odling av blåmusslor. Men potentialen är stor och kustsamhällen har både kunskap och en lång tradition av att hantera och förädla fisk och skaldjur. Odling av alger är också ett marint vattenbruk med lovande framtid.

−Det är viktigt att öka allmänhetens förståelse för hållbart vattenbruk och hälsoeffekter av att äta mat från havet. Inom Swemarc har vi därför samlat ledande forskargrupper inom samhällsekonomi, juridik, oceanografi, biologi och design, säger Kristina Sundell, professor, i zoofysiologi och verksamhetsledare för Swemarc.

Läs mer om Swemarc>>

Publicerad:
Uppdaterad: