Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nu kan du hjälpa forskarna att vaka över Kosterhavet

Vill du lära dig mer om djurlivet i havet och samtidigt hjälpa havsforskare på Göteborgs universitet? Nu lanseras webbsidan Koster Seafloor Observatory, där allmänheten kan hjälpa forskarna genom att titta på videoklipp och identifiera arter i filmmaterialet.

– Vi behöver allmänhetens hjälp att se hur klimatförändringar och mänsklig aktivitet påverkar djurlivet i havet, säger Matthias Obst, forskare på Göteborgs universitet.

I havet utanför Strömstad finns Kosterhavets nationalpark. Här har forskare från Göteborgs universitet under 20 års tid filmat vad som finns i havet med hjälp av olika typer av undervattensfarkoster, och totalt finns mer än 3000 timmar undervattensfilm. Dessa filmer finns nu att se i form av korta klipp på webbsidan Koster Seafloor Observatory.

Koster Seafloor Observatory är så kallad medborgarforskning, där forskarna på olika sätt tar hjälp från allmänheten i sin forskning. Genom att identifiera arter i filmmaterialet kan allmänheten hjälpa med betydelsefull information om hur djurlivet på havets botten har förändrats av till exempel varmare vatten, fiskeaktiviteter och förändringar i miljöskydd.

Identifieringarna som görs av besökarna hjälper dessutom till att träna en artificiell intelligens, som sedan automatiskt och i realtid kan känna igen nyckelarter, som till exempel koraller. På så vis kommer forskarna i framtiden kunna vaka över många arter och skyddsvärda miljöer med hjälp av undervattensfarkoster.

Länk till Koster Seafloor Observatory

https://www.zooniverse.org/projects/victorav/the-koster-seafloor-observatory


Senast uppdaterad: 2020-06-09 15:06