Nu kan du hjälpa forskarna att vaka över Kosterhavet

Vill du lära dig mer om djurlivet i havet och samtidigt hjälpa havsforskare på Göteborgs universitet? Nu lanseras webbsidan Koster Seafloor Observatory, där allmänheten kan hjälpa forskarna genom att titta på videoklipp och identifiera arter i filmmaterialet.
– Vi behöver allmänhetens hjälp att se hur klimatförändringar och mänsklig aktivitet påverkar djurlivet i havet, säger Matthias Obst, forskare på Göteborgs universitet.
I havet utanför Strömstad finns Kosterhavets nationalpark. Här har forskare från Göteborgs universitet under 20 års tid filmat vad som finns i havet med hjälp av olika typer av undervattensfarkoster, och totalt finns mer än 3000 timmar undervattensfilm. Dessa filmer finns nu att se i form av korta klipp på webbsidan Koster Seafloor Observatory.
Koster Seafloor Observatory är så kallad medborgarforskning, där forskarna på olika sätt tar hjälp från allmänheten i sin forskning. Genom att identifiera arter i filmmaterialet kan allmänheten hjälpa med betydelsefull information om hur djurlivet på havets botten har förändrats av till exempel varmare vatten, fiskeaktiviteter och förändringar i miljöskydd.
Identifieringarna som görs av besökarna hjälper dessutom till att träna en artificiell intelligens, som sedan automatiskt och i realtid kan känna igen nyckelarter, som till exempel koraller. På så vis kommer forskarna i framtiden kunna vaka över många arter och skyddsvärda miljöer med hjälp av undervattensfarkoster.
Länk till Koster Seafloor Observatory
https://www.zooniverse.org/projects/victorav/the-koster-seafloor-observatory