Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Investeringsstödet Klimatklivet rullar vidare

Årets första ansökningsomgång har avslutats. Hela 71 nya ansökningar kom in till oss på Länsstyrelsen, vilket visar på fortsatt stort intresse i Västra Götaland! Som i tidigare omgångar har flest ansökningar rört laddstationer för elbilar och energikonverteringar av olika slag. Men nu syns även nya ansökningar inom lantbruket, transporter och infrastruktur.

Naturvårdsverket delar ut 52 miljoner kronor till nya klimatåtgärder i Västra Götaland. Största potten går till Böta Kvarn Energi AB, som får 20 miljoner för att installera biobränslepannor vid Falköpings Mejeri.  Nu ökar också intresset för klimatstöd inom lantbruket.
-­ Livsmedelsbranschen är en bransch med stor potential, men där vi inte sett så många ansökningar tidigare, säger Jan Mastera, handläggare för Klimatklivet på Länsstyrelsen.

Men nu ökar intresset. Limmergårds Lantbruk AB i Götene och Vedums Smågris AB i Vara får båda klimatklivsstöd för att kunna investera i biobränslepannor för spannmålstorkning och uppvärmning.

På transportsidan har Gasum AB beviljats 18 miljoner för att uppföra tankstationer med förnybara drivmedel (LBG och HVO). Stationerna kommer att hamna i Mariestad, Munkedal och Mölndal.

Informationsprojektet "Fixa laddplats Västra Götaland" får 222 000 kronor. Projektet ska stötta och ge information till samfälligheter och bostadsrättsföreningar. Arbetet kommer att drivas av Dalslands Miljö- och Energiförbund.

Nästa ansökningsomgång för Klimatklivet öppnar den 17 april.

Läs mer

Klimatklivet - lokala klimatinvesteringar

Naturvårdsverkets pressmeddelande om Klimatklivet

Fakta om Klimatklivet

Stöd från Klimatklivet beviljas till de åtgärder som ger störst minskning av växthusgasutsläpp per investeringskrona. 1559 projekt i hela landet har hittills fått 2,8 miljarder kronor i stöd. Alla företag och organisationer i Sverige kan söka stödet. Totalt ska 6,5 miljarder kronor fördelas till och med år 2020. Naturvårdsverket tar beslut om stöd efter samråd med Länsstyrelsen. Länsstyrelsen arbetar med vägledning till aktörerna och att samordna insatserna för minskade utsläpp. Mer information om Klimatklivet finns på Naturvårdsverkets webbplats.


Senast uppdaterad: 2022-06-29 10:46