Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Miljövänlig bottenfärg bäst i test

Den mer miljövänliga silikonbaserad färgen är bättre på att hindra påväxt på båtbottnar än vad den kopparbaserade färgen är, enligt en ny forskarstudie.

Forskare vid Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Svenska miljöinstitutet IVL har jämfört effekten av silikonbaserad och kopparbaserad färg i en studie som gjorts vid tre platser i Östersjöregionen och Skagerrak.

Enligt studien är det mer miljövänliga alternativet, silikonfärgen, bäst på att hålla påväxt borta.

Bilden är tagen efter två års exponering i havet. De svarta ytorna hade målats med silikonbaserad färg, de röda med kopparbaserad färg. De vita ytorna hade inte behandlats alls.

God nyhet för miljön
– Det här innebär att vi nu har en fantastisk möjlighet att drastiskt minska tillförseln av tungmetallen till vårt känsliga innanhav, säger Maria Lagerström, forskare i maritim miljövetenskap på Chalmers.

Studien av båtbottenfärgerna avslutades efter ett år. Men resultaten höll sig över längre tid, enligt forskarna.

På en av testplatserna på västkusten, Kristineberg, har man låtit testpanelerna ligga vara kvar i vattnet.

– De har nu varit under ytan i över två års tid och vi kan konstatera att silikonfärgen fortfarande fungerar bra och, framför allt, är bättre än kopparfärgen, säger Maria Lagerström.

Forskningen har främst finansierats av Trafikverket, inom ramen för kompetenscentrumet Lighthouse och projektet Hållbar sjöfart.

Läs mer här

Länk till studien

 


Senast uppdaterad: 2022-12-13 13:18