Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Med blicken mot en blå horisont

Jessica Hjerpe Olausson Maritim expert Västra Götalandsregionen

I måndags morse läste jag artikeln i Dagens Industri där Björn Rosengren, tidigare landshövding och landsbygdsminister, adresserar regeringen i frågan om en mer modern lagstiftning för vattenbruk. Denna artikel tycker jag på ett bra sätt symboliserar arbetet som flera aktörer inom Maritima klustret i Västsverige har varit med och drivit under året som gått; vi har genom seminarier och diskussion, projektsamverkan och forskning och inte minst uppvaktning av nuvarande landsbygdsministern, bidragit till att lyfta denna fråga till regeringsnivå. Här pratar vi konkret blå tillväxt.

På vår årliga maritima konferens den 7 november i Göteborg märktes tydligt att sjömat är i ropet. Flera livsmedels- och vattenbruksföretag fanns på plats. Tillsammans med ett 20-tal andra företag och forskare inom sjöfart, marin teknik, bioteknik, turism och energi utgjorde de ett myller av presentationer som publiken fick möjlighet att lyssna till under dagen. Alla innovativa projekt som presenterade på konferensen fick också möjlighet att göra en självvärdering där de bedömde sitt företags eller projekts bidrag till de globala hållbarhetsmålen. Självvärderingen blev ett uppskattat inslag och vi tror att många av besökarna fick ny kunskap om de globala hållbarhetsmålen. En sak som blev tydlig är att de som arbetar på och i havet inte nödvändigtvis i första hand påverkar mål 14: Hav och marina resurser, utan att det ofta var andra mål som lyftes fram som t.ex. mål 13; bekämpa klimatförändringen.

Under året har Innovatum och Business Region Göteborg valt att på ett än mer tydligt sätt engagera sig i Maritima klustret i Västsverige. De utgör två viktiga parter i vårt arbete med att bli bättre på att nå ut till fler företag och arbeta närmare det västsvenska innovationssystemet.
Inom Maritima Klustret i Västsverige jobbar vi just nu för fullt med att formulera en årsrapport. Kopplat till den gör vi en omvärldsbevakning inom våra sex fokusområden, och detta kommer vi att dela med oss av under första kvartalet nästa år. Det är första gången vi provar detta och vi hoppas att ni ska finna en sådan sammanställning nyttig och användbar. Mer om detta på andra sidan nyår.

Nu önskar jag och vi som jobbar med Maritima Klustret i Västsverige en riktigt god, vilsam jul och ett gott nytt år! Med blicken stadigt riktad mot horisonten får vi sedan ta oss an nästa års utmaningar och hjälpas åt att blicka framåt mer än vi blickar bakåt. Då kan vi tillsammans vara de vardagshjältar som behövs för omställningen till ett hållbart samhälle och hållbara hav.

Jessica Hjerpe Olausson
Maritim expert
Västra Götalandsregionen


Senast uppdaterad: 2017-12-21 09:50