Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Maritimt samverkanskluster tar form på östkusten

Publicerad: Uppdaterad:

I juni bjöd Mälardalsrådet in till diskussion kring syfte, mål, engagemang och arbetsformer för ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen. Det finns ett stort intresse för att ta konkreta steg mot ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen. På östkusten satsar man på fem fokusområden – Vattenburen kollektivtrafik, Godstransporter på vatten, Maritim teknologi, Resurser från havet och Fritid och turism.

Maritima klustret i Västsverige och Västra Götalandsregioner välkomnar satsningen och ser positivt till att fler regionala klustersatsningar görs.

– Jag hade förmånen att få vara med och inspirera på det första mötet inför arbetet med ett maritimt samverkanskluster i Stockholm-Mälarregionen, säger Jessica Hjerpe Olausson, Maritim expert på Västra Götalandsregionen. Nu ska det bli roligt att kunna inspirera varandra, utbyta erfarenheter, kompetens och samverka i centrala frågor. Flera regionala maritima kluster finns så som Blue Science Park i Blekinge och nya tar form såsom Blå Gotland och regional samverkan över Kvarken. Med flera regionala kluster kan vi tillsammans med våra nationella organisationer ytterligare stärka det maritima Sverige.

Kort om Maritima klustret i Västsverige
Maritima klustret i Västsverige är en samverkansmiljö för kunskap, innovation och tillväxt för de maritima näringarna i Västsverige. Genom ny kunskap, samverkan och dialog bidrar vi till att stärka det maritima näringslivet på ett hållbart sätt. Vi vill skapa goda förutsättningar för att Västsverige medverkar till en hållbar framtid för människor, havet och dess resurser. Vi arbetar med marina och maritima frågor inom livsmedel, turism, energi, bioteknik, sjöfart och teknik samt regelverk. Samverkanspartners i klustret är Västra Götalandsregionen, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, RISE, SSPA, Havs- och Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Publicerad: