Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Maritima Klustret visade blå bioekonomi på EMD i Ravenna

De västsvenska framstegen inom blå bioekonomi visades upp inför ett samlat Europa på European Maritime Day i Ravenna 19-20 maj, då marina hållbarhetsfrågor diskuterades på EU-nivå.

För Maritima klustrets räkning var regionutvecklare Astrid Burhöi på plats tillsammans med innovationsledare Lillemor Lindberg från Innovatum Science Park.

- Haven är gränslösa, därför är det viktigt att vi arbetar internationellt med de här frågorna. Lagstiftningen i EU är avgörande för att vi ska nå miljömålen och få en grön omställning, säger Astrid Burhöi.

Tillsammans med tre andra europeiska aktörer kommer Astrid och Lillemor att medverka på scen för berätta om goda exempel på hur marina bioråvaror kan användas på värdehöjande och innovativa sätt.

- Biomassan i havet kan användas till så mycket, man kan binda koldioxid, den kan omvandlas till energi, det kan bli framtida material, textilier, mat och hälsomedel, säger Lillemor Lindberg.

Under EMD hoppas Burhöi och Lindberg kunna knyta ytterligare internationella kontakter och sondera terrängen för möjliga partnerskap i kommande projekt och utvecklingsinsatser där havet används för att tackla miljö- och klimatfrågor.


Senast uppdaterad: 2022-05-20 09:32