Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Maritima klustret växlar upp till Viable seas

Maritima klustret har varit den främsta plattformen för samverkan gällande maritima frågor i Västra Götaland i över ett årtionde. Nu växlar vi upp med ambitionen att vara drivande i utvecklingen som binder samman utmaningar och möjligheter kring havet genom hela kedjan av lokala, regionala, nationella och internationella initiativ. Från årsskiftet ingår det regionala maritima klustret i den nya samverkansplattformen Viable seas.

Maritima klustret har genom åren stärkt det regionala maritima innovationssystemet. Satsningen har varit en föregångare nationellt, och  många av de initiativ som utvecklats med stöd av klustret är idag ledande nationella samverkansplattformar inom våra sex fokusområden.

Västra Götalandsregionen vill bidra till att finna nya samverkansformer för det Maritima klustret genom samarbete med den nya nationella samarbetsarenan Viable seas, där flera av de initiativ som kommit fram under senare år ska fortsätta att utvecklas.

Den goda samverkan mellan aktörerna och den starka samverkanskulturen i Västra Götaland har lett fram till att GU, Chalmers, KTH, IVL, RISE, Innovatum och Lysekils Kommun bildat en nationell samverkansplattform för marin forskning och innovation – Viable Seas.

Viable Seas

Alla dörrar öppna

Även Västra Götalandsregionen är en del av satsningen Viable seas, och det är  denna plattform man vill nu vill utveckla för att driva både den regionala och den nationella maritima samverkan vidare. Detta samtidigt som dörren hålls öppen för möjligheter till fortsatt lokal maritim utveckling, med utgångspunkt från den regionala utvecklingsstrategin i stort.

Frågor kring hållbar blå ekonomi har fått allt större fokus både nationellt och internationellt genom FN:s årtionde för havsforskning för hållbar utveckling 2021–2030 och EU:s satsning på den gröna given men även satsningen på forskningsuppdraget om återställandet av våra hav och vatten.

Västra Götalandsregionen och övriga aktörer i Viable seas vill vara drivande i den här utvecklingen, som binder samman utmaningar och möjligheter kring havet genom hela kedjan av lokala, nationella och internationella initiativ.

Möjlighet till regional arena

Ambitionen är att skapa ökade möjligheter för västsvenskt näringsliv och kommuner, att tillsammans med forsknings-, innovations- och utbildningsaktörer bidra till utvecklingen av en hållbar blå ekonomi i Västsverige, Sverige och Europa.

Utöver Viable seas' nationella plattform kommer det alltså också finnas en regional arena, där samverksamsformerna är under uppbyggnad: Om du eller din organisation är intresserad av mer information eller att medverka och bidra inom Viable seas är ni välkomna att kontakta Astrid Burhöi på Västra Götalandsregionen.

Kristina Jonäng, regionråd Västra Götalandsregionen
Astrid Burhöi, ordförande Maritima klustret, Västra Götalandsregionen


Senast uppdaterad: 2023-07-18 14:13