Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nya regler för hummerfisket

Hummerfiskesäsongen närmar sig – men har du koll på de nya reglerna? Här får du veta vad som har ändrats och vad man bör vara vaksam på.

Sedan tidigare har det varit tillåtet att hålla hummer i sumpningsanordning i havet från och med premiären ända fram till den 10 maj. Nu ändras slutdatum till 31 januari.

Nytt för året är också att en rombärande hummer ska återutsättas direkt, om man hittar en sådan i sin sump.

En annan nyhet är att från årsskiftet 1 januari 2023 ska hummertinorna vara försedda med ett rymningshål i nederkant av varje rums yttervägg. Hålet måste vara så stort att ett rör med 15 cm i diameter kan föras igenom, och det ska hållas stängt med en 3 mm obehandlad bomullstråd utan kärna.

Det övergripande syftet med dessa åtgärder och regeländringar är att fler humrar ska överleva och få möjlighet att föröka sig. Läs mer om detta på Havs och vattenmyndighetens hemsida


Senast uppdaterad: 2022-09-13 17:28