Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Havsmiljöinstitutet får förnyat uppdrag

Regeringen har förlängt Havsmiljöinstitutets uppdrag att förmedla kunskap om havet i ytterligare tio år, till 2032. Även i fortsättningen kommer arbetet att samordnas från Göteborgs universitet.

Havsmiljöinstitutet bildades 2008 som ett samarbete mellan fem lärosäten; Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet med uppdrag att tillsammans bistå myndigheter med vetenskaplig kompetens inom havsmiljöområdet.

2020 utvärderades verksamheten och nu har regeringen fattat sitt beslut att förlänga uppdraget ytterligare tio år.

"Kunskap om havsmiljön är viktig för såväl regeringen som myndigheter och andra aktörer som arbetar för att förbättra havsmiljön. Havsmiljöinstitutet bedöms bidra med värdefull kunskap och institutets uppdrag bör därmed förnyas," skriver regeringen i sitt beslut.

– Det är väldigt roligt att vi får förnyat förtroende. Inom Havsmiljöinstitutet finns en mycket stor samlad kompetens och vi är många som hoppats på ett sådant här långsiktigt besked, säger Kajsa Tönnesson, föreståndare för Havsmiljöinstitutet.

– Nu ser vi fram emot att fortsätta bidra med avgörande kunskap för en bättre havsmiljö.


Senast uppdaterad: 2022-09-15 18:15