Fullt program på Maritima klustrets årskonferens

Den 8 december var det äntligen dags för Maritima klustrets årskonferens 2022, som i år var förlagd till Lindholmens stora konferenshall i Göteborg.
Det var ett fullspäckat program på Maritima klustrets årskonferens som i år handlade om vindkraft, vindassisterad fartygsfrakt och marin medborgarforskning – men också om det viktiga framtida samarbetet mellan marina aktörer i väst.
Den vindassisterade sjöfarten är ett intressant forskningsområde som vinner mark. Programpunkten inleddes med en initierad tekniköversikt av Sofia Werner från SSPA och Mikael Razola visade Oceanbird som exempel på ett vindframdrivet fartyg. Staffan Johannesson från Volvo Car corperation lyfte sedan upp frågan ur ett kundperspektiv, där miljöfrågan i distribution av bilar blir allt mer viktig att beakta.
Havsbaserad vindkraft, som är ett annat intensivt diskuterat område i marina och maritima kretsar, var rubriken på nästa programpunkt, där Christian Schell från SSPA först gav en överblick och nulägesanalys. Mats Goldberg från Offshore Väst/RISE förklarade sedan teknikläget inom havsbaserad vindkraft och därefter gav Filip Jonsson från Chalmers en närmare beskrivning av energisystemet. Avslutningsvis fick vi ett intressant aktörsperspektiv på den internationella marknaden, när Jon-Erik Borgen visade exemplet Odfjell Oceanwind.
Efter uppskattad mingellunch handlade det om medborgarforskning: Torsten Linders från Göteborgs universitet visade först en livedemonstration från Nya Varvet i Göteborg som exempel på hur marin medborgarforskning kan göras. Björn Källström från Göteborgs marinbiologiska laboratorium utvecklade tankarna kring hur man kan använda medborgarforskning varefter Karina Barquet från Stockholm Environment Institute och Jennie Larsson från Sjöfartsverket ledde ett samtal om vilken kunskap om havet vi behöver, där Karina betonade betydelsen av kopplingar mellan sektorer, datadelning och dialog.
Årskonferensen avslutades med en intressant diskussion kring hur vi ska fortsätta bygget av vårt västsvenska maritima samarbete framöver, i samklang med det nyskapade nationella samarbetsorganet Viable Seas som drar igång under 2023. To be continued!