Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Forskningsstationer i nytt samarbete

Tjärnö marina laboratorium är en av de tolv marina forskningsstationer som ingår i nätverket EMBRC Sverige.

Sveriges nya medlemskap i det europeiska nätverket av marinbiologiska forskningsstationer EMBRC ger forskare tillgång till alla forskningsstationer på lika villkor och ett väl organiserat system för gästforskning.

European Marine Biological Resource Centre (EMBRC) är ett europeiskt nätverk som öppnar marina forskningsstationer, utrustning och teknologiplattformar för marinbiologiska forskare. Med Sveriges inträde vid årsskiftet är i dag är tio länder medlemmar i nätverket. 

Sverige bidrar till nätverket med tolv forskningsstationer från sju parter. Tjärnö marina laboratorium, Kristineberg Center och Umeå marina forskningscentrum är några av de större stationerna, men också mindre fältstationer som Kustfiskelaboratoriet i Öregrund, Älvkarleby och Ar på Gotland ingår i den nationella delen av samarbetet, som leds av Göteborgs universitet.

Stationerna ger möjlighet till fältexperiment, mindre fartyg, laboratorier och stora experimentanläggningar. Tillsammans gör de det möjligt att forska längs den unika gradienten i salthalt som finns längs Sveriges kust, från oceaniska förhållanden i väst till sötvatten i nordost.

Genom medlemskapet i EMBRC organiseras systemet för gästforskning och forskare får tillgång till alla stationerna på lika villkor. 

Forskningsstationer som ingår i EMBRC Sverige:

SMHI ingår också i samarbetet, men saknar marin forskningsstation.


Senast uppdaterad: 2022-06-27 11:56