Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Forskningsframgång: Första sjögurkorna uppfödda i fångenskap

Fotograf: Ellen Schagerström

På Göteborgs universitet har för första gången röda signalsjögurkor fötts upp i fångenskap. Målet är att kunna stärka beståndet av sjögurkor i Gullmarsfjorden och att öka kunskapen om sjögurkans roll i hållbar odling av sjömat.

Det är världsunikt att en juvenil röd signalsjögurka fötts upp i laboratoriemiljö.

– Det är ett stort första steg mot att kunna föda upp stora mängder sjögurkor för att sätta ut dem i havet och stärka upp populationer som av olika anledningar har minskat, säger Ellen Schagerström marinbiolog, vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

Nyckel i hållbar odling av sjömat

Sjögurkorna lever på havsbotten och äter avfall från fiskar, musslor och bitar från döda alger som sjunker till botten. Det gör dem också värdefulla att använda i odlingar av till exempel fisk, alger eller ostron inom cirkulärt vattenbruk.

–  Om du har sjögurkor under en odling av alger och ostron så får du mer sjögurka istället för en massa avfall. Det blir bättre, hållbart och det blir ingen negativ belastning på miljön. Det finns en missuppfattning om att odlad mat alltid har en negativ påverkan på miljön, så måste det inte vara menar Ellen Schagerström.

Mer på gu.se >>

Foto: Ellen Schagerström

Senast uppdaterad: 2020-11-06 15:07