Forskare röjer vägen för en nordisk näring av Stillahavsostron

Stillahavsostronet har sedan 2007 etablerat sig i de nordiska kustvattnen. Arten anses som främmande, invasiv och därmed oönskad. Samtidigt är detta en av världens största odlingsarter, och gradvis har det blivit större fokus på att den också är en resurs. Kan det finnas möjligheter för fiske- och turistnäringen att tjäna pengar på den invasiva art? Ett nordiskt forskningsprojekt har kartlagt vad som krävs för att utlösa den kommersiella potentialen av Stillahavsostron.
Olika nationella regler kring skörd
Det samnordiska forskningsprojektet arbetar med att utreda förutsättningarna för att göra Stillahavsostronet till en ekonomisk resurs. Utmaningarna handlar både om de juridisk-ekonomiska rättigheterna och om livsmedelssäkerheten. I Danmark äger staten ostronbestånden, och den som vill skörda för kommersiellt bruk måste ha tillstånd från Fiskeristyrelsen. I Sverige är det markägaren som äger rätten till de ostron som etablerat sig 200 meter från land, och som ska ge tillstånd till skörd. I Norge finns ingen lagstiftning kring rätten att skörda skaldjur, men praxis ger markägaren viss rätt. Forskarna ser en god möjlighet att en spirande turistnäring kring ostronskörd kan ta fart, men då måste länderna först utarbeta system för att peka ut var och när ostronskörd är säker. ”Livmedelstrygghet är ostronnäringens akilleshäl” skriver forskarna och syftar på risker med algtoxiner, virus och bakterier. För att kunna utveckla fler lönsamma företag krävs också en stabil tillgång till ostronen. Forskarna rekommenderar att man utvecklar säkra lagringsplatser för skördade ostron.
Forskare samlas i Göteborg
Den 26-27 mars samlades nordiska forskare i Göteborg för att utbyta kunskap om hur Stillahavsostronet påverkar ekosystemen, och vilka möjligheterna är att använda arten som en ny, ekonomisk resurs. David Langlet, professor i havsförvaltingsrätt vid Göteborgs universitet deltog på mötet och ser att det finns rättsliga utmaningar för kommersiellt nyttjande av stillahavsostron i Sverige.
- Bland annat är det sannolikt, men ännu inte beslutat, att arten kommer att tas upp på den nationella förteckning över främmande invasiva arter som är under utarbetande. Vilka specifika restriktioner för hantering och nyttjande som i så fall kommer att följa av listningen är också ännu så länge oklart, säger David Langlet.
Läs mer om fokusområde havsförvaltning >>