Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fokus på hållbar blå tillväxt

Publicerad: Uppdaterad:
Mattias Rust från Näringsdepartementet var en av huvudtalarna på konferensen.

Vad behöver göras för att uppnå en hållbar blå tillväxt? Det var den övergripande frågan när Maritima klustret i Västsverige samlades till konferens och inspirationsdag på Lindholmen.

Föreläsningar och paneldiskussion blandades med mingel och interaktiva monterpresentationer med representanter från startups och näringslivsprojekt med marin inriktning. Hur den svenska  maritima strategin hänger ihop med FN:s hållbarhetsmål berättade Mattias Rust från Näringsdepartementet om och belyste politikens roll i att få de maritima näringarna att gå mot hållbarhet.

Hållbarhetskonsulten Alan AtKisson inledde dagen med att koppla frågor om hållbarhet till de globala utvecklingsmålen. Han menade att det idag måste handla om hur näringsliv och samhälle ska arbeta på ett hållbart sätt. Det är med andra ord inte längre ett alternativ att inte jobba med hållbarhet. Inom det maritima området finns det flera exempel där utvecklingsländer ligger före när det gäller hållbarhet, menade Alan AtKisson.

Läs mer om eventet här och se program och utställare >>

Hållbar skärgårdsturism

Ingela Holgersson som är projektledare för Leader-projektet Hållbar skärgård berättade om hur man jobbar för att säkerställa och förbättra förutsättningarna för kajakverksamhet och friluftsliv i skärgården i Tanum kommun. Det handlar bland annat om att skapa fysiska platser för övernattning och toaletter och få till stånd regelbundna strandstädaråtgärder.

Biodiesel från alger på västkusten 

Cornelia Spetea Wiklund som är professor i växtbiologi vid Göteborgs universitet fanns på plats för att berätta om ett nytt projekt om biodieselproduktion med hjälp av mikroalger som hon och flera andra forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap dragit igång.
- Vi kan erbjuda en rotationsmodell med mikroalger som kan odlas året runt på västkusten för biodieselproduktion i raffinaderier. Det är ett hett ämne som har kan vara en lösning för hållbar energi i framtiden, säger Cornelia Spetea Wiklund.

Fler bilder från konferensen

Se även twitterflödet #MaritimeDay17 för vad som sades på konferensen.

 

Alan AtKisson, hållbarhetsexpert, en av huvudtalarna på konferensen gav flera rekommendationer på hur vi rör oss mot en hållbar blå ekonomi.
Hållbarhetsexperten Alan AtKisson gav flera rekommendationer på hur vi kan röra oss mot en hållbar blå ekonomi.
Samtal på scen om hur kan vi leda innovationer och utveckla affärer iriktning mot FN:s hållbarhetsmål?Dick Höglund, Tärntank, Sofia B. Olsson, vRÅ, Lillemor Lindberg, Innovatum, AlanAtKisson, hållbarhetsexpert och Mattias Rust, Näringsdepartementet. Moderator StefanBook, Effort.
Samtal på scen om hur kan vi leda innovationer och utveckla affärer iriktning mot FN:s hållbarhetsmål. Dick Höglund, Tärntank, Sofia B. Olsson, vRÅ, Lillemor Lindberg, Innovatum, Alan AtKisson, hållbarhetsexpert och Mattias Rust, Näringsdepartementet. Moderator var Stefan Book från Effort.
På plats denna dag fanns flera verksamheter som ger stöd och råd till de som har innovativa idéer. Aktörer från nästa hela det Västsvenska innovationssystemet och finansiärer var på plats såsom Västra Götalandsregionen, Innovatum,Business Region Göteborg, , Industriell Dynamik, European Enterprise Network, GU Ventures, Miljönbron samtinnovationskontoren vid Chalmers och Göteborgs universitet.
På plats denna dag fanns flera verksamheter som ger stöd och råd till de som har innovativa idéer. Aktörer från stora delar av det Västsvenska innovationssystemet var på plats såsom Västra Götalandsregionen, Innovatum, Business Region Göteborg, Industriell Dynamik, European Enterprise Network, GU Ventures, Miljönbron samt innovationskontoren vid Chalmers och Göteborgs universitet.
BIODRAS-projeket var ett av många innovativa maritima projekt som presenterade under dagen.  Projekt ska  främja hållbar användning av resurser inom vattenbruk Smögenlax, ett av företagen bakom projektet är en viktig del i den symbios av företag för en cirkulär marin ekonomi i Sotenäs.
BIODRAS-projeket var ett av många innovativa maritima projekt som presenterade under dagen. Projekt ska främja hållbar användning av resurser inom vattenbruk. Smögenlax är ett av företagen bakom projektet och en viktig del i den symbios av företag för en cirkulär marin ekonomi i Sotenäs.
Publicerad: