Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fiskguiden 2017: Stor osäkerhet kring tonfisken som säljs i Sverige

Publicerad: Uppdaterad:

Det råder stor osäkerhet i tonfiskhyllan ute i Sverige och en majoritet av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgifter om ursprung eller art. Det visas i en rapport som presenteras i anslutning till lanseringen av Världsnaturfonden WWFs Fiskguide 2017. Så lite som drygt en tiondel av all tonfisk får grönt ljus i den senaste guiden.

– Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på Världsnaturfonden WWF.

Fiskguiden ges nu ut för elfte gången sedan starten 2002. Den är en del av WWFs arbete för friska och levande hav genom att verka för ett mer lånsiktigt hållbart fiske. Arbetet koordineras av WWF i 18 länder och konsumentguiderna ges ut på ett 15-tal språk.
Vad är det som avgör om fisken får grönt, gult eller rött ljus?

WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier:
– hur bestånden mår
– fiskets effekter på ekosystemet
– om kontrollen och förvaltningen är hållbar

Läs hela pressmeddelande här>>

Publicerad:
Uppdaterad: