Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fiskekommunerna får ny processledare

Amanda Gustafsson tar över som processledare för Fiskekommunerna den 1 oktober och efterträder Krister Olsson, som efter nästan sju års värv går till Thordenstiftelsen.

– Det här är ett drömjobb. Fiske är en viktig framtidsfråga och jag ser fram emot att få ta del av alla spännande och intressanta saker som händer i branschen, säger Fiskekommunernas nya processledare Amanda Gustafsson.

Fiskekommunerna samlar Bohuskustens kommuner och Västra Götalandsregionen för att näringarna inom fiske, vattenbruk, fisketurism ska utvecklas på ett hållbart sätt. Som processledare kommer Amanda Gustafsson hålla ihop Fiskekommunernas nätverk och arbetsuppgifterna är både många och skiftande. Det  kan vara allt från att nätverka med fiskare och vattenbrukare till att skriva remisser, följa upp ny forskning eller läsa på nya lagföreskrifter och hålla kontakt med myndigheter.

Nyrekryteringen har tagits emot väl i organisationen.

– Amanda har både praktisk kunskap och bred erfarenhet av fiske och vattenbruk och lämplig utbildning inom offentlig verksamhet. Det kommer vi att ha nytta av, säger Fiskekommunernas ordförande Lars Tysklind.

Amanda Gustafsson är uppväxt i Fiskebäck i Göteborg, hade fiskhamnen som ”bästa häng” under tonåren, fritidsfiskar gärna, har jobbat i fiskaffär och lärt sig laga mat av tång och alger. För åtta år sedan flyttade hon till Dyrön söder om Tjörn, där hon har ett fortsatt aktivt fiskeliv.

Hur ser du på din uppgift som Fiskekommunernas nya processledare?

– Min hållning är att värna om fisket som är ett värdefullt kulturarv – men att samtidigt kunna vara föränderlig, så att branschen drivs i en hållbar riktning framåt, både ekonomiskt och miljömässigt.

Viktigaste ärendet på ditt bord just nu?

– Just nu arbetar vi med en remiss om havsbaserad vindkraft kan samsas med fiske och vattenbruk. Regelförändingen av vattenbruk och fiske är en annan viktig sak. Och att öka andelen svenskkvoterad fisk i Sverige, det är väldigt viktigt för att säkra matproduktionen i landet.


Senast uppdaterad: 2022-10-20 15:34