Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

EU:s blå ekonomi blomstrar

EU: s blå ekonomi växer stadigt, enligt EU: s första årsrapport om den blå ekonomin. Med en omsättning på 566 miljarder euro genererar sektorn 174 miljarder euro för mervärde och skapar jobb för nästan 3,5 miljoner människor.

- EU: s blå ekonomi har vuxit konsekvent under det senaste decenniet, och framtidspotentialet är lovande, säger EU: s kommissionär för miljö, sjöfart och fiske, Karmenu Vella. 

Den blå ekonomin representerar all ekonomisk verksamhet som är relaterad till våra hav, hav eller kustområden. Den täcker  sektorer som fiske, varvsindustri och turism samt nya industrier, inklusive havsenergi och bioteknik. I flera EU-medlemsstater har den blå ekonomin vuxit snabbare än den nationella ekonomin under det senaste decenniet. Under finanskrisen visade den blåa ekonomin mer motståndskraftiga i dessa medlemsstater, vilket mildrade effekterna av nedgången i kustekonomierna.

Rapporten presenterar den nuvarande status och de senaste trenderna i de sex etablerade blåa ekonomisektorerna i olika EU-medlemsstater för att få insikt om var nya möjligheter och hållbar konkurrensfördel kan hittas.

Europas största blåa ekonomier
Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrike och Grekland har Europas största blå ekonomier. Spanien står för en femtedel av den totala sysselsättningen, följt av Italien, Storbritannien och Grekland. Sammanlagt står dessa fyra medlemsstater för mer än hälften av de totala arbetstillfällena inom blå ekonomi. Bland de olika sektorerna har "levande resurser" dvs. fiske, vattenbruk och bearbetning, ökat med 22% mellan 2009-2016.  Även nya framväxande sektorerna blomstrar. Biotekniksektorn visar på tvåsiffrig tillväxt i medlemsstater som Irland och sysselsättningen inom offshore vindindustrin har ökat från 23 700 år 2009 till 160 000 år 2016, vilket överstiger sysselsättningen inom EU:s fiskerisektor.

Läs hela 2018 års ekonomiska rapporten om EU: s blå ekonomi (PDF)>>


Senast uppdaterad: 2018-08-23 09:06