Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Doktorander från hela världen utforskade hållbart vattenbruk

Publicerad: Uppdaterad:
Donktorandstudenter på SWEMARCs kurs inom hållbart vattenbruk

Föreläsningar, oston plockning och gemensam matlagning var några av programpunkterna för de doktorander som deltog i SWEMARC:s tvärvetenskapliga kurs om hållbart vattenbruk i slutet av oktober. Deltagarna kom från flera olika discipliner och åtta olika länder.

Den första delen av kursen hölls på forskningsstationerna Tjärnö och Kristineberg och innehöll både teoretiska och praktiska moment. Under en veckas tid fick doktoranderna en djupdykning i förutsättningarna för hållbart vattenbruk. Bland annat gjordes besök på en algodling i Kosterfjorden, en musselodling i Mollösund och en landbaserad recirkulerande odling av regnbågslax. Den gemensamma nämnaren för verksamheterna var att de visar på olika möjligheter till hållbart vattenbruk.

Inkludera samhället i forskningen

- I den här kursen vill vi också inkludera samhället runt omkring, för att få med samhället in i forskningen, säger Snuttan Sundell som är föreståndare för SWEMARC.

Ett viktigt syfte var också att visa på fördelarna med att arbeta transdisciplinärt över de vetenskapliga gränserna för att nå gemensamma mål. Enligt Snuttan Sundell handlar det om att arbeta så tätt tillsammans att man får varandra att tänka i nya banor.
- Just vattenbruksfrågan är tvärvetenskaplig i sig själv. Alla delar måste till för att det ska gå att komma framåt.

Brett perspektiv 

För att få ett brett perspektiv på vattenbruksfrågan bidrog lärare från olika discipliner inom Göteborgs universitet till innehållet i kursen. De internationella experterna Barry Costa Pierce och Glenn Page medverkade vid både planering och genomförande av kursen.
Redempta Athanas Kajungiro som forskar om vattenbruk vid universitetet i Dar es Salaam sökte till kursen för att hon var intresserad av det tvärvetenskapliga perspektivet.


 

- Jag här lärt mig mycket om både vattenbruk och odling av Tilapia som jag kommer att ha stor nytta av i min forskning i Tanzania. Ett problem är att mycket av fiskodlingen i Tanzania inte bedrivs hållbart. Vi behöver hitta nya sätt och även tänka på hur produktionen påverkar samhället, säger Redempta Athanas Kajungiro.

Utmanande cooking class

I slutet av kursen fick deltagarna i uppdrag att samla in och tillaga mat från havet tillsammans. Fisk och krabbor köptes från odlingarna man besökt och ostron plockades i havet. Vid tillredningen arbetade man i olika lag som hade till uppgift att berätta en historia om vattenbruk med hjälp av maten som tillreddes.

Jonas Nilsson som är doktorand vid juridiska institutionen vid Göteborgs universitet tycker att kursen var väldigt givande med många olika perspektiv.

- Diskussionen med deltagare från olika delar av världen har varit väldigt kul och intressant. Vattenbruksfrågan är en växande näring och det finns mycket ny mark att utforska, och förhoppningsvis finns det möjligheter att vara med och påverka, säger Jonas Nilsson.

Doktorandkursen finansierades med stöd av Kungliga Vetenskapsakademien, Institutionerna för Biologi och miljövetenskap och Marina vetenskaper, samt SWEMARC som är ett forskningscentrum vid Göteborgs universitet med målsättning att genom tvärvetenskaplig och samhällsengagerande forskning öka odlingen av mat från havet på ett miljösmart sätt. SWEMARC är delfinansierat av Västra Götalandsregionen.

Läs mer om SWEMARC här >>

Publicerad:
Uppdaterad: