Det bubblar inom svenskt vattenbruk

På den nationella vattenbrukskonferensen var intresset stort från alla delar av branschen. Omkring 150 deltagare tog sig till Strömstad för att delta. – Det händer någonting nu, det bubblar inom det här området. Det är fantastiskt att känna den energin, säger Lillemor Lindberg från Innovatum.
Det var fullt representation från hela vattenbruks-sverige när portarna öppnades i mitten av mars för den nionde upplagan av den nationella vattenbrukskonferensen, denna gång med fokus på odling av marina djur och alger.
Konferensen är en viktig nätverksplattform för alla som har intresse för vattenbruk; här finns entreprenörer och odlare, industri och handel, forskare, kommuner, myndigheter och intresseorganisationer. Här får deltagarna tillfälle att uppdatera sig på hur det svenska vattenbruket utvecklats samtidigt som man kan identifiera gemensamma framsteg och utmaningar.
Efter två år av pandemisk avhållsamhet var konferensen som en slussöppning med öppna spjäll.
– Vi ser en optimism, allt ifrån företagare till myndigheter och offentliga aktörer. Det finns ett stort intresse att lyfta det här området och ta det till en annan nivå, säger sjömatsprofilen Lillemor Lindberg.
– Vi har fått många fina exempel på företag som tagit fart. Visst finns utmaningar med tillståndsprocesser, men vi ser också flera ljuspunkter där det kommer in mer medel.
Sessionerna varvades med mingeldiskussioner och smakprover på mat från havet och konferensen avslutades med studiebesök till både marinlaboratorium, alg- och ostronodlingar.
Den nationella vattenbrukskonferensen anordnades av Nationellt kompetenscentrum för vattenbruk, som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs universitet, Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, Innovatum Science Park, Nordic Seafarm, Ostrea, Svenskt vattenbruk och sjömat och Marint Gränsforum Skagerrak.