Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Danska havsbönder sprider kunskap om marina kolonilotter

Maria Bodin, projektsamordnare på institutionen för marina vetenskaper, visar upp algen sockertare som odlats vid den marina kolonilotten vid bryggan intill Tjärnö marina laboratorium.
Fotograf: Susanne Liljeström, Göteborgs universitet

I Danmark har antalet marina kolonilotter vuxit explosionsartat. Nu finns det över 1 000 personer som odlar musslor, ostron och alger på hobbynivå. Kan samma sak hända i Sverige? I det nya projektet ”Havhøst i Norden” vill danskarna dela med sig av erfarenheter till sina kollegor vid Göteborgs universitet.

Den 8 april arrangerade Göteborgs univeristet ett seminarium om den nya trenden att odla i havet på hobbynivå. På semniariet presenterade Maria Bodin, projektsamordnare för det svenska pilotprojektet inom marina kolonilotter och Joachim Hjerl grundare av Havhøst som idag har ett tjugotal fristående lokalföreningar runt om i Danmark knutna till sig.

– Målet med Havhøst är att få fler människor att börja kombinera odling av grödor med ett hållbart nyttjande av havet. Det roliga är att vi är vana att tänka på odling som något som skadar naturen, men när vi odlar tång, ostron och musslor i havet gäller det motsatta. Dessa grödor hjälper till att bygga sunda marina ekosystem, binda koldioxid, ta upp näringsämnen och öka den biologiska mångfalden, säger Joachim Hjerl, grundare av Havhøst.

Läs hela nyheten på gu.se >>


Senast uppdaterad: 2021-04-09 13:24