Cirkulärt foder gör svensk regnbågslax grön

Nu landar Sveriges första gröna regnbågslax uppfödd på svenskt cirkulärt foder i butik och på restaurang. Istället för soja och vildfångad fisk från jordens alla hörn har regnbågslaxen ätit ett svenskt cirkulärt foder av främst insekter som i sin tur ätit matsvinn.
Konventionellt fiskfoder med soja och importerad vildfångad fisk har ersatts av svenska råvaror som har låg attraktionskraft för annan konsumtion. Den största andelen är insekter. Insekterna har i sin tur ätit organiskt avfall i form av skal, kärnhus och brödrester från livsmedelsindustrin som annars hade kastats.
I fiskfodret används också odlad mussla och sjöpung som under sin tillväxt ätit växtplankton. På så sätt hämtar dessa ingredienser hem näring från havet och bidrar till en minskad övergödning.
Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel har projektet Fem ton grön fisk i disk bevisat att det är fullt möjligt att i stor skala odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk. Samtidigt kan en outnyttjad råvaruresurs i form av livsmedelsavfall från industrin tas tillvara.
Nu finns fyra ton grön regnbågslax till försäljning i ett antal utvalda livsmedelsbutiker och serveras på ett fåtal restauranger i Sverige.
Projektet har drivits av Axfoundation och SLU - Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med partners i hela produktions- och distributionskedjan, däribland:
Axfood, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB, Fazer, Fiskhallen Sorunda, Grönsakshallen Sorunda, Härnösand Energi & Miljö AB, HEMAB, Lantmännen, Marine Feed, Raisio, Restaurang- och Hotellhögskolan - Grythytte Akademi, Örebro Universitet, RISE Research Institutes of Sweden, Sweco, Tebrito, Vattenbrukscentrum Norr AB och Älvdalslax. Projektet har delfinansierats av Vinnova.
Nyfiken på att veta mer? Besök projektets hemsida