Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Studenter från Chalmers vann konstruktionstävling med flygande båt av cashewnötter

Fotograf: Fotograf: Anna-Lena Lundqvist/Chalmers

Chalmers studenter fortsätter att imponera i seglingstävlingen 1001VelaCup i Italien. I år var regattan inställd på grund av Corona men ersattes av en konstruktionstävling som Chalmers-teamet vann. Konstruktionen är en högpresterande jolle för två seglare gjord av bio-komposit som består av linnefiber, balsaträ och en härdplast baserad på cashewnötter. Den seglar på bärplan, vilka lyfter skrovet ur vattnet.

Totalt bjöds 20 universitet in till tävlingen. I konkurrens med sex andra universitetslag från Tyskland och Italien skickade Chalmers lag in ritningar, tekniska detaljbeskrivningar, bilder, information om byggprocesser med mera samt en rapport på nästan 200 sidor. Det inskickade materialet bedömdes utifrån de tre aspekterna innovation, noggrannhet och presentation.

Konstruktionen var enligt Lars Larsson, professor vid Mekanik och maritima vetenskaper och handledare för Chalmers Formula Sailing, den klart mest extrema konstruktionen i tävlingen, skriver Chalmers på sin hemsida. Båten seglar på bärplan, vilka lyfter skrovet ur vattnet.

Båten är byggd enligt R3 klass-regeln som begränsar båten i bredd, längd, segelyta och att det måste vara naturligt förnybara, alternativt återvinningsbara material. I Chalmers fall en högpresterande jolle för två seglare byggd av en bio-komposit som består av linnefiber, balsaträ och en härdplast baserad på cashewnötter.

Läs mer på Chalmers nyheter >>


Senast uppdaterad: 2020-10-05 09:54