Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bohuslän vänder blicken mot småföretagen

Västerhavsveckan är i full gång, och startskottet för Lysekils årliga seglingsevent, Women's Match Race, har avfyrats. På tisdagen samlades ett åttiotal personer för att lära sig mer om kompetensförsörjning och småföretagares behov, en temadag som arrangerades av Tillväxt Norra Bohuslän och Företagarna. Lokal- och riksdagspolitiker var också på plats och en politikerdebatt om vår havsmiljö avslutade dagen.

Just små företag med mindre än 50 anställda som på olika sätt försörjer sig av havet är signifikat för Västkusten.

- 4 av 5 jobb står småföretagen för och i Lysekils kommun utgör småföretagen 26 % av skatteintäkterna, berättar Hanna Cederqvist från Företagarna.  

Tillsammans med flera aktörer inom Maritima klustret i Västsveriges har de västsvenska kommunerna lyckats skapa mötesplatser och stötta matitima småföretag i regionen. Maritim Utveckling i Bohuslän som det treåriga EU-finasierade projektet heter, arbetar med olika aktiviter som stödjer och fångar upp behoven hos kommunens företagare. Just nu arbetar de bl a med att bygga upp så kallade lokala innovationsarenor, mindre lokala mötesplatser som ska ge innovationsstöd till de många småföretagen. Verksamheten kommer vara på test till att börja med.

Inom projeket har man även arbetat med kompetensutveckling och i samarbete med bl a  Göteborgs universitet tagit fram en webbaserad utbildning för entreprenörer som odlar i havet, sk vattenbrukare. Inom de fyra kommunerna, Lysekil, Sotenäs, Strömstad och Tanum finns många företag och projekt som arbetar med fisk, skaldjur och andra marinaråvaror. Från större processindustrier till mindre entreprenörer och forskningsprojekt.

- Här finns stora utvecklingsmöjligheter för våra kommuner, säger Carl Dahlberg, processledare på Tillväxt Norra Bohuslän.

Politikerdebatt med fokus på havets hälsa

Seminariedagen avslutades sedvanligt med en politikerdebatt. Samtliga riksdagspartier förutom SD fanns representerade. Frågorna kretsade kring klimatet och människans inverkan på vår havsmiljö. Samtliga politiker verkar rörande överens om att havsmiljö idag är negativt påverkad av mänsklig aktivitet vilket har resulterat i övergödning, utfiske, läkemedels- och plastföroreningar.

Mer information om dagen och programmet >>

 

 


Senast uppdaterad: 2018-08-08 15:31