Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Marin kolonilott invigd i Frihamnen

Den 3 november invigdes Sveriges första marina kolonilott i urban miljö, i Frihamnen i Göteborg. – Vi måste bygga och använda våra städer på ett mer hållbart sätt så att våra barnbarn kan ha någonting att njuta av också. Det här är ett jättespännande projekt, sa stadsarkitekten Björn Siesjö vid invigningen.

En marin kolonilott är en småskalig odling i havet. Den kan jämföras med en kolonilott på land, men i stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas.

– Med kolonilotten i Frihamnen vill vi skapa en mötesplats för framtidens mat i en stadsnära miljö. Här kan besökaren få lära sig mer om sjömat och odling men också vara delaktig i att odla och tillaga ny mat från havet, säger Maria Bodin, projektsamordnare på Göteborgs universitet.

Tillsammans med Cecilia Helsing, projektledare för Prototyp Göteborg, planterade Maria Bodin skott av algen havssallat på ett rep i kolonilotten.

Så småningom kommer skolklasser erbjudas studiebesök på kolonilotten där de får undersöka älvens potential och vad som är möjligt att odla och skörda där.

Läs mer här

Se filmen här


Senast uppdaterad: 2022-12-14 17:58