Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Energimyndigheten satsar 83 miljoner på nytt sjöfartsprogram

Energimyndigheten startar ett nytt 6-årigt sjöfartsprogram under 2018 med 83 miljoner kronor i potten som ett efterlängtat inslag för att stärka maritim forskning och innovation i Sverige. Analyser av Energimyndigheten inför programmet visar att insatser inom sjötransportområdet har goda möjligheter att leda till ökad hållbarhet och en stärkt konkurrenskraft för den svenska maritima sektorn.

Lighthouse verksamhetschef Åsa Burman säger: "Detta är ett jätteviktigt program eftersom att många av sjöfartens stora utmaningar är energirelaterade och det har fram tills nu inte funnits något utrymme förspecifikt sjöfartsprogram frågor i Energimyndighetens programportfölj. Det finns många duktiga och framsynta aktörer inom svensk rederinäring och bland de marintekniska företagen som kan påverka sjöfartsoperationer och tekniska installationer långt utanför Sverige, med möjlighet till ökad sysselsättning och exportintäkter. På fordonssidan har det sedan länge funnits olika FoI-program där man framgångsrikt drivit projekt, ofta i samverkan mellan olika aktörer, vilket säkert är en del av orsaken till framgången för svensk fordonsindustri". 

Lighthouse har arbetat med att få till ett sjöfartsprogram sedan uppstarten som nationellt center för cirka 3 år sedan. Redan från start identifierade man utmaningar och frågor kopplade till energiförbrukning, effektivisering och alternativa bränslen. Lighthouse, tillsammans med sina partners och medlemmar, har prioriterat viktiga FoI-områden och startat upp en dialog tillsammans med Energimyndigheten där man visat på branschens behov och möjligheter. Detta har kunnat styrka relevansen av ett specifikt energirelaterat sjöfartsprogram. "Jag är väldigt stolt och glad över att det nu blir verklighet och att vi så tydligt har kunnat bidra genom att samla branschen och visa på behov och möjligheter" säger Åsa Burman.

Läs mer på Lighthouse hemsida

Läs Energimyndighetens pressmeddelande här.


Senast uppdaterad: 2018-05-04 14:49