Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

50 miljoner till forskning om blå ekonomi

Forskningsprogrammet Co-Creating Better Blue, där Göteborgs universitet är huvudsökande, får 50 miljoner från Mistras utlysning ”En hållbar blå ekonomi för Sverige”. Programmets mål är att fler ska samarbeta för ett mer hållbart, öppet och demokratisk nyttjande av havet.

– Det är verkligen inspirerande att Mistra väljer att prioritera samarbete som det viktiga verktyget för hållbarhet, säger Torsten Linders som är projektsamordnare på institutionen för marina vetenskaper i Göteborg och programchef för Co-Creating Better Blue.

Den blå ekonomin omfattar en lång rad verksamheter som utgår från havet, som fiske, vattenbruk, turism, fiskodling, energi och sjötransporter.

En hållbar blå ekonomi innebär att alla dessa verksamheter utförs på hållbara sätt. Därför behövs nya former av samarbete skapas mellan olika intressenter och aktörer.

Forskningsprogrammet ”Co-Creating Better Blue” samlar 13 forskningsorganisationer och 25 aktörer från industri, myndigheter och civilsamhälle. Man kommer  arbeta i tre tematiska pelare: vetenskap; teknik och innovation; och styrning och förvaltning.

– Allra mest spännande blir nog våra tre LivingLabs, ett i Bottniska viken, ett i Egentliga Östersjön och ett i Västerhavet. LivingLabs har blivit en allt mer etablerad metod för att genomföra experiment och testa innovationer i en verklig miljö tillsammans med aktörer och intressenter, säger Torsten Linders.

Läs mer på universitetets hemsida här:


Senast uppdaterad: 2022-12-14 17:51